FinansWatch

Langt større kjønnsforskjeller i pensjonsutbetalinger i Norge enn i Danmark

Norge har kjønnspensjonsgap på 27 prosent.

Pensjonsgapet mellom menn og kvinner i Norge er betydelig, ifølge en analyse av pensjonssystemer. | Foto: Colourbox

Dette viser konsulentselskapet Mercers globale pensjonsindeks (Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCPGI))

MCGPI-analysen fremhevet at det ikke var én enkelt årsak til kjønnspensjonsgapet på tvers av de 43 markedene som er inkludert i undersøkelsen. Dette til tross for at alle regioner hadde betydelige forskjeller i pensjonsinntekten på tvers av kjønn.

I Norge er kjønnspensjonsgapet i 2021 ifølge OECD 26,8 prosent. Dette er langt høyere enn i Danmark, der gapet er på 10,6 prosent, ifølge Mercer.

– Pensjonsgapet mellom menn og kvinner i Norge er betydelig. Dette kan skyldes flere årsaker, men vi ser at særlig kvinner med lave inntekter kommer dårlig ut. Pensonsgapet i Danmark er mindre, noe som tyder på at pensjonssystemet gir bedre vilkår til lavtlønnsyrker», sier Annabell Siem Mathiesen, administrerende direktør i Mercer Norge, i en pressemelding.

President i CFA Society Norway, Erlend Fredriksen, sier det må gjøres mer for å redusere pensjonsgapet i Norge:

– Vi er glade for at Norge klatrer i rangeringen. Studien viser imidlertid at det fremdeles er en jobb å gjøre, spesielt for å redusere pensjonsgapet mellom kvinner og menn. Vi vil samarbeide tett med instansene som regulerer dette for å sikre styrken og bærekraften i det norske pensjonssystemet,  sier Fredriksen.

Norge hatt en forbedring på indeksen fra 71,2 poeng og 8.plass i 2020 - til 75,2 poeng og 5.plass i 2021. Dette var en økning i forventet netto pensjonsutbetaling (beregnet av OECD).

  • Global Pension Index er sponset av CFA Institute, en global forening av investeringsfagfolk, i samarbeid med Monash Centre for Financial Studies (MCFS), en del av Monash Business School ved Monash University, og konsulentselskapet Mercer.

Nordeas pensjonsundersøkelse viser en dobling i sparingen

VFF: Fortsatt store kjønnsforskjeller i fondssparing

Tidligere ansatte tar ut søksmål mot Sparebank 1 Nord-Norge 

Mer fra FinansWatch

Vil refinansiere gjeld med stabil krypto

Fintech-selskapet Horde har initiert tjenesten Bustad, som gjør at gjeldstyngede huseiere kan selge ut deler av huset sitt for å betale ned på lån. Boligkjøpene finansieres av stablecoinen Bustad coin.

Disse bankene hever renten tirsdag

Etter at Norges Bank hevet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng forrige uke har flere av Norges banker bestemt seg for å heve sine rentesatser.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch