Langt større kjønnsforskjeller i pensjonsutbetalinger i Norge enn i Danmark

Norge har kjønnspensjonsgap på 27 prosent.
Pensjonsgapet mellom menn og kvinner i Norge er betydelig, ifølge en analyse av pensjonssystemer. | Foto: Colourbox
Pensjonsgapet mellom menn og kvinner i Norge er betydelig, ifølge en analyse av pensjonssystemer. | Foto: Colourbox

Dette viser konsulentselskapet Mercers globale pensjonsindeks (Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCPGI))

MCGPI-analysen fremhevet at det ikke var én enkelt årsak til kjønnspensjonsgapet på tvers av de 43 markedene som er inkludert i undersøkelsen. Dette til tross for at alle regioner hadde betydelige forskjeller i pensjonsinntekten på tvers av kjønn.

I Norge er kjønnspensjonsgapet i 2021 ifølge OECD 26,8 prosent. Dette er langt høyere enn i Danmark, der gapet er på 10,6 prosent, ifølge Mercer.

– Pensjonsgapet mellom menn og kvinner i Norge er betydelig. Dette kan skyldes flere årsaker, men vi ser at særlig kvinner med lave inntekter kommer dårlig ut. Pensonsgapet i Danmark er mindre, noe som tyder på at pensjonssystemet gir bedre vilkår til lavtlønnsyrker», sier Annabell Siem Mathiesen, administrerende direktør i Mercer Norge, i en pressemelding.

President i CFA Society Norway, Erlend Fredriksen, sier det må gjøres mer for å redusere pensjonsgapet i Norge:

– Vi er glade for at Norge klatrer i rangeringen. Studien viser imidlertid at det fremdeles er en jobb å gjøre, spesielt for å redusere pensjonsgapet mellom kvinner og menn. Vi vil samarbeide tett med instansene som regulerer dette for å sikre styrken og bærekraften i det norske pensjonssystemet,  sier Fredriksen.

Norge hatt en forbedring på indeksen fra 71,2 poeng og 8.plass i 2020 - til 75,2 poeng og 5.plass i 2021. Dette var en økning i forventet netto pensjonsutbetaling (beregnet av OECD).

  • Global Pension Index er sponset av CFA Institute, en global forening av investeringsfagfolk, i samarbeid med Monash Centre for Financial Studies (MCFS), en del av Monash Business School ved Monash University, og konsulentselskapet Mercer.

Nordeas pensjonsundersøkelse viser en dobling i sparingen

VFF: Fortsatt store kjønnsforskjeller i fondssparing

Tidligere ansatte tar ut søksmål mot Sparebank 1 Nord-Norge 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også