Danske pensjonskasser tror på lavere aksjeavkastning de neste årene

Flere norske pensjonskasser tror på videre vekst, men danske pensjonskasser er enige med en professor som mener at aksjeavkastningen vil falle fremover.
Jesper Rangvid er professor i finansiering ved CBS, og ser ikke at aksjeavkastningen skal holde seg. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
Jesper Rangvid er professor i finansiering ved CBS, og ser ikke at aksjeavkastningen skal holde seg. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Norske KLP er blant dem som tror på videre vekst fra både institusjonelle og privatkunder fremover. Men slik er det ikke i Danmark.

Danske Børsen har intervjuet Jesper Rangvid som er professor i finansiering ved CBS. Til avisen sier han at den gode avkastningen man har sett så langt i 2021 ikke kommer til å vedvare.

Det er også flere av pensjonskassene i landet enige i.

– I 2021 ser det bra ut med den underliggende økonomiske veksten, men om vi ser frem et år eller to begynner nok veksten i kjølvannet av pandemien å falle fra. Det betyr at det nok ikke ligger så mye mer avkastning i aksjemarkedet i kort tid fremover, sier Rangvid til avisen.

Det er Velliv (dansk pensjon og livsforsikring) sin sjefstrateg, Henrik Henriksen, helt enig i. Han deler analysen og ser en korreksjon på fem til ti prosent som sannsynlig.

Til finanswatch.dk forteller sjefstrateg Trine Choi Danielsen fra PFA at hun også ser noen år med lavere aksjeavkastning enn man har sett i år.

– Jeg er enig i det, ettersom at veksten topper i år. Ser man to til tre år fremover i tid vil avkastningsforventningen være lavere enn den har vært i 2021, sier hun til FinansWatch.

Før sommeren fortalte PFA sin administrerende direktør Allan Polack, at pensjonsselskapet hadde solgt sine obligasjoner for å satse på aksjer, eiendom og infrastruktur, på grunn av frykt for at obligasjonenes verdi ville bli utvannet av stigende renter og inflasjon.

Til tross for utsikten for lavere avkastning på aksjer ser ikke PFA på den beslutningen som dårlig.

– Selv om avkastningen på aksjer faller, så er spørsmålet for forvaltere om de er høyere relativt sett enn obligasjoner, selv om obligasjoner stadig har attraktiv avkastning. Det endrer ikke vårt syns på at vi ser bedre muligheter i aksjer enn i obligasjoner, sier Danielsen.

KLP ser mulighet for vekst fra eksterne kunder

Human Edge dobler forvaltningskapitalen på sine fond, men strever i Norden

Kron: – Det var kø for å flytte pensjonskontoen til oss 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Photo: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter