Alle KLP-virksomhetene styrket markedsposisjonen i 2020

KLP leverer både lavere avkastning og premieinntekter sammenlignet med 2019. Ledelsen peker på et utfordrende år og mener de leverer et godt resultatet med stabil drift og avkastning til kundene.
Konsernsjef i KLP, Sverre Thornes. | Foto: Arkivfoto
Konsernsjef i KLP, Sverre Thornes. | Foto: Arkivfoto

KLP oppnådde en avkastning på kundenes midler på 2,8 prosent i fjerde kvartal, og 4,2 prosent for hele 2020. Bokført avkastning endte på 4,8 prosent, sammenlignet med 8,5 prosent i 2019.

– Vi kan glede oss over et godt årsresultat med stabil drift og god avkastning til våre kunder tross de store utfordringer som blant annet smittereduserende tiltak har påført økonomien, sier konsernsjef Sverre Thornes i KLP, i en melding.

Premieinntektene (uten tilflyttede reserver) endte i 2020 på 34,3 milliarder kroner, sammenlignet med 40,2 milliarder kroner året før. Forvaltningskapitalen har i samme periode økt fra 762,7 til 807 milliarder kroner.

God verdistigning på obligasjoner og eiendom har ifølge KLP bidratt mest til resultatet, men også aksjeporteføljen kan vise til betydelig verdistigning i fjerde kvartal og dermed tilfredsstillende avkastning året sett under ett.

KLP skriver i en melding at alle deres virksomheter styrket sin markedsposisjon og leverte gode økonomiske resultater både i fjerde kvartal og året under ett.

Grønne lån for 284 millioner

Ifølge KLP opprettholder de sin sterke markedsposisjon innen offentlig tjenestepensjon hvor de fleste kommuner og fylker som vurderte å anbudsutsette sine pensjonsordninger, valgte å bli i selskapet. En fylkeskommune og enkelte bedrifter med lukkede pensjonsordninger valgte å flytte til andre leverandører, opplyses det.

– Det er gledelig å se at stadig flere av våre eiere og deres ansatte benytter seg av de produktene og tjenestene vi har utviklet for dem, sier konsernsjef Sverre Thornes.

Som følge av produktendringer i offentlig tjenestepensjon som trådte i kraft 01.01.2020, kunne KLP frigjøre 23,2 milliarder kroner i premiereserve. De frigjorte premiereservene tilføres kundenes premiefond i sin helhet. 

KLP Banken utstedte grønne lån for til sammen 284 millioner kroner i fjerde kvartal. Totalt for året ga det en markedsandel på rett i overkant av 56 prosent for grønne lån til kommuner, fylkeskommuner og offentlig tilknyttede bedrifter. 

KLP-fondene kan vise til netto nytegning fra eksterne kunder på 2,4 milliarder kroner i fjerde kvartal og ti milliarder kroner i netto nytegning i 2020. Til sammenligning var nettotegningen på 5,2 milliarder kroner året før. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter