Norges mektigste kvinne kommer for første gang fra finans

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache topper årets liste over Norges 100 mektigste kvinner.
MEKTIGST: Kapital har plassert sentralbanksjef Ida Wolden Bache på toppen av sin liste over Norges mektigste kvinner. | Foto: Sebastian Holsen
MEKTIGST: Kapital har plassert sentralbanksjef Ida Wolden Bache på toppen av sin liste over Norges mektigste kvinner. | Foto: Sebastian Holsen

Førsteprisen på Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner har tidligere stort sett gått til kvinnelige politikere. Som i fjor, da Hadia Tajik toppet listen.

I år har hun falt helt ut av Kapitals maktliste, som nå preges av krigen i Europa, sabotasjetrusler, inflasjon og økonomiske nedgangstider, skriver Kapital i en nettsak om årets kåring.

– I år mener vi at Norges første kvinnelige sentralbanksjef, Ida Wolden Bache, er landets reelt sett mektigste kvinne. Som sentralbanksjef leder hun Norges Banks hovedstyre og komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet. Hun er delaktig i fastsettelsen av sentralbankens styringsrente, en pengepolitisk beslutning som daglig har stor betydning for alle låntagerne i landet, herunder de fleste husholdninger og bedrifter. En av Wolden Baches kjerneoppgaver er å sikre stabil inflasjon og kronens verdi. Også dette er avveininger med stor betydning for landets økonomi og innbyggere, skriver de.

Det første året de laget kåringen var det daværende finansminister Kristin Halvorsen som ble kåret til Norges mektigste kvinne. Noe hun ble tre år på rad, før daværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm tok over stafettpinnen, for å bli avløst av Erna Solberg i årene 2014 til 2020.

Kristin Skogen Lund er den eneste ikke-politikeren som har vunnet kåringen, noe hun gjorde i 2011 og 2012 da hun var NHO-president.

– Nå får hun følge av en kvinne fra finansbransjen som er så mektig at avgjørelsene hun fatter sammen med sine kolleger har direkte påvirkning på økonomien til omtrent samtlige norske personer og bedrifter, skriver Kapital.

Norges Bank uenig med Finanstilsynet om ny utlånsforskrift

For andre gang på rad kommer Norges Bank med ny rentefastsettelse – uten å vente på effekten av den forrige

Sentralbanksjefen: – Vi trenger kvinnelige rollemodeller i finansnæringen

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også