OsloMet med undersøkelse: Høy produktivitet på hjemmekontor, men flere mister gnisten

Arbeidstakere ønsker fortsatt noe hjemmekontor, men ikke for mye.
Illustrasjonsfoto av et hjemmekontor. | Foto: Visma Enterprise/PR
Illustrasjonsfoto av et hjemmekontor. | Foto: Visma Enterprise/PR

I rapporten «Hjemme – borte – uavgjort. Hjemmekontor og annet fjernarbeid: Kartlegging av omgang, utviklingstrekk og konsekvenser», utført på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, har forskere ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet gjort en spørreundersøkelse av oppfatning av hjemmekontoret.

− Ansatte opplever arbeidsro på hjemmekontoret, og spesielt dag-til-dag oppgaver og konsentrasjonskrevende arbeid fungerer godt på hjemmekontoret, sier forsker Mari Holm Ingelsrud i en pressemelding.

− Samtidig opplever flere at de «mister gnisten» når de jobber mye hjemme, og vi finner at opplevelsen av mening i jobben synker i takt med hjemmekontorhyppigheten, fortsetter hun.

Undersøkelsen har funnet at det er når arbeidstaker går fra å jobbe månedlig eller sjeldnere på hjemmekontor, til ukentlig at opplevelsen av mening i jobben synker.

Omtrent 18 prosent av arbeidstakere har skriftlig avtale med jobbsted om hjemmekontor, og Ingelsrud sier de fleste ønsker å fortsette med noe hjemmekontor selv om påbudet er opphevet. Ønsket ligger i snitt på to dager i uka.

Ledere oppgir i undersøkelsen at man har endret syn på hvilke arbeidsoppgaver som er mulig å utføre digitalt, og at de nå i liten grad frykter at hjemmekontor blir til «gjemmekontor».

Tryg har et bedre resultat i første kvartal i 2022 på tross av flere skademeldinger

Banksjef oppgitt over hva bankpakken inneholder: – Ubegripelig

Mindre effekter fra pandemien ga stort hopp i resultatene for Romsdal Sparebank

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også