Regjeringen vil bygge kapitalforvaltningsmiljø i Tromsø

Statens fond i Tromsø blir nå en realitet.
SATSER I TROMSØ: Statens fond i Tromsø vil gi viktige arbeidsplasser i Nord-Norge, forteller finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). | Foto: Javad Parsa / NTB
SATSER I TROMSØ: Statens fond i Tromsø vil gi viktige arbeidsplasser i Nord-Norge, forteller finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). | Foto: Javad Parsa / NTB

– Etableringen av Statens fond i Tromsø er et viktig bidrag til regjeringens mål om å etablere viktige arbeidsplasser og sterke miljøer i hele Norge, med alle ringvirkningene det kan gi. Det vil gi viktige arbeidsplasser til Nord-Norge og Tromsø. I tillegg kan det bli attraktivt for bedrifter å etablere seg i nærheten av en slik enhet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

I det reviderte nasjonalbudsjettet for 2024 foreslo regjeringen en investeringsramme på 15 milliarder kroner for fondet, som kan vurderes økt opp mot 30 milliarder når det er høstet erfaring. 

Tirsdag ble forslaget behandlet i Stortinget, der det fikk flertall.

I tråd med anbefalingen fra Folketrygdfondet skal Tromsø-fondet investere i nordiske, børsnoterte selskaper. Det er imidlertid ikke et mål at fondet skal bidra med statlig kapitaltilgang for nordnorske selskaper spesifikt.

– Regjeringen vil bidra til bærekraftig vekst og nye arbeidsplasser i Nord-Norge. Det er store muligheter innen reiseliv, industri, sjømat og mange andre næringer i nord, og det er viktig for regjeringen å bidra til at næringslivet har gode rammebetingelser og tilgang på kapital, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Forvaltningen av fondet legges også til Folketrygdfondet, som i dag forvalter Statens pensjonsfond Norge og Statens obligasjonsfond.

– Folketrygdfondet har levert gode resultater for staten over tid. Jeg er sikker på at de vil fortsette med det også fra det nye kontoret som skal opprettes i Tromsø, sier Vedum.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også