Klimainvesteringer har gitt enorm kortsiktig avkastning

Norfund har gjennom et nylig opprettet klimainvesteringsfond begynt å få ballen til å rulle.
KLIMA: Administrerende direktør for Norfund, Jan Thorleifsson kan vise til kortsiktig meravkastning. | Foto: Johnny Vaet Nordskog / Norfund
KLIMA: Administrerende direktør for Norfund, Jan Thorleifsson kan vise til kortsiktig meravkastning. | Foto: Johnny Vaet Nordskog / Norfund

Norfund kan vise til en årlig avkastning på 20,4 prosent i norske kroner i et nylig etablert klimainvesteringsfond. Fondet har en kort historikk å vise til, og ble etablert i 2022. Men, Norfunds tidligere investeringer innen fornybar energi har over en 25-års periode gitt 9,8 prosent avkastning i norske kroner. Til sammenligning har NBIM i samme periode rapportert omtrent 6 prosent. 

– Til tross for at Klimainvesteringsfondet viser til en kort historikk, er dette en indikasjon på at det er mulig å levere bedre avkastning enn de tidligere tallene vi har hatt i Norfunds energiinvesteringer, sier Jan Thorleifsson, direktør for Norfund i en pressemelding. 

Klimainvesteringsfondet var i 2023 på 1,6 milliarder kroner. Prosjektene som ble investert i vil unngå 8,5 millioner tonn CO2 årlig, og tilsvarer i følge de mer enn én sjettedel av Norges årlige utslipp. 

De trekker frem at merkostnader fortsatt gjør det billigere i fremvoksende økonomier å bruke kull, og andre fossile løsninger på kort sikt. Dette gjøres selv om de kommer med høye og variable driftskostnader. 

Kapitalkostnaden for storskala solenergi, er i fremvoksende økonomier dobbelt så stor versus i høyinntektsland i følge pressemeldingen til Norfund. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også