Ni selskaper kastes ut av oljefondet

Norges Bank har bestemt at ni selskaper utelukkes fra Statens pensjonfond utland. Sju av dem er cannabis- og tobakkselskaper.
UTELUKKES: Sju cannabis- og tobakkselskaper kastes nå ut av oljefondet. | Foto: Tony Colli/PR
UTELUKKES: Sju cannabis- og tobakkselskaper kastes nå ut av oljefondet. | Foto: Tony Colli/PR

Hovedstyret i Norges Bank har besluttet å utelukke selskapene Aurora Cannabis, Canopy Growth, Cronos Group og Tilray Brands, med bakgrunn i at fondet skal ikke være investert i selskaper som selv eller gjennom enheter de kontrollerer produserer cannabis til rusformål, skriver Oljefondet i pressemelding på deres nettsider.

Fondet skal heller ikke være investert i selskaper som produserer tobakk eller tobakksvarer, skriver de videre. Derfor utelukkes også tobakksprodusentene Scandinavian Tobacco Group, Eastern CO og Hanjaya Mandala Sampoerna.

Også selskapene NHPC Ltd og Young Poong Corp kastes ut, grunnet «uakseptabel risiko for at selskapene medvirker til alvorlige miljøskader».

Det er styret i Norges Bank som har tatt beslutningen, som er basert på råd fra Etikkrådet. Styret har ikke vurdert alle enkeltheter i tilrådingene, men finner det tilstrekkelig at kriteriene for observasjon og utelukkelse er oppfylt.

– Før utelukkelse skal banken vurdere om andre virkemidler, herunder eierskapsutøvelse, kan være bedre egnet. Hovedstyrets vurdering er at eierskapsutøvelse ikke er et hensiktsmessig virkemiddel i disse tilfellene.

Slik har oljefondet rustet seg for inflasjonen

Tangen: Mer bekymret for cyberangrep enn markedene

Nicolai Tangen: – Vi kan kjøpe hele Sverige

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også