Morningstar: Større fond gir bedre avkastning

I en undersøkelse investeringsplattformen Morningstar har gjort, finner selskapet at det er en sammenheng mellom et fonds størrelse og dets risikojusterte nettoavkastning.
Morningstar-banneret ved en konferanse i Chicago. | Foto: M. Spencer Green/AP/Ritzau Scanpix/AP
Morningstar-banneret ved en konferanse i Chicago. | Foto: M. Spencer Green/AP/Ritzau Scanpix/AP

I en fondsanalyse på Morningstar sine sider skriver selskapet at «Goliat slår David når det kommer til fond og avkastning».

Underavkastning for de små fondene skyldes i hovedsak høye avgifter, og Morningstar skriver at forholdet er spesielt sterkt for aksjefond.

– Mens mange europeiske åpne fond kun har noen få millioner euro å investere, har de største fondene i Morningstars database titalls milliarder euro. De fleste fond har faste avgifter, noe som gjør at slike størrelsesforskjeller fører til enorme forskjeller i inntektsstrømmer. Store fond har økonomiske muligheter til å opprettholde en større gruppe med porteføljeforvaltere, analytikere og støttepersonell med de avgiftsinntektene som genereres. I tillegg gir store fond rom for fondsselskapene til å kreve lavere avgifter, noe som kan komme investorene til gode, sier Matias Möttölä, som er EMEA Director of manager research hos Morningstar.

Han er forfatteren bak studien «When Small isn’t Beautiful», der han fant at alle tre aktivaklassene (aksje-, rente- og blandingsfond), og i alle femårsperioder som inngår i studien, så slo de største fondene de minste.

Sverige best

Studien tar for seg hele Europa, og dermed sammenligner Möttölä landene i Europa, der Sverige kommer best ut, og Spania svakest. I analysen hos Morningstar er det klar tale:

«Det overordnede bildet over hele Europa er at et stort antall fond neppe er økonomisk levedyktige alene», står det.

Medianfondet i Europa hadde 76 millioner euro og gjenomsnittet var på 350 millioner euro ved utgangen av desember 2021. Én fjerdedel hadde mindre enn 20 millioner euro i aktiva.

– En typisk forvaltningsavgift på ett prosent vil skape en årlig bruttoinntekt på 200.000 euro for et slikt fond. Dette er tydeligvis ikke nok til å dekke kostnadene ved å ansette en sterk gruppe porteføljeforvaltere, analytikere, kunderepresentanter, backoffice-ansatte og lignende, i tillegg til å betale for data og andre tredjeparttjenester på toppen, sier Möttölä.

– Riktignok er dette et forenklet syn, ettersom individuelle fond vanligvis mates inn i en bredere virksomhet og at ressursene deres ikke er direkte knyttet til kontantstrømmen de genererer for kapitalforvalteren. Det er imidlertid typisk for kapitalforvaltere å legge til ressurser til strategier etter hvert som de vokser, og omvendt, legger han til.

To nye fondsforvaltere i Skagen Fondene

Jobber som valutamegler i Bergen: – Det er rart at ikke flere ønsker å jobbe i byen med landets beste finansutdanning

Skar om å forby returprovisjoner: – Et okay forslag

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også