Rekordhøy andel nordmenn sparer i aksjefond

En ny undersøkelse gjennomført av Opinion for Verdipapirfondenes forening viser at 48 prosent av befolkningen har penger plassert i aksjefond.
Administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i VFF.
Administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i VFF.

48 prosent av befolkningen sparer nå i aksjefond, viser undersøkelsen Opinion har gjennomført for Verdipapirfondenes forening (VFF). Det er en økning på to prosentpoeng fra året før, og den høyeste andelen som er målt siden 2001 da VFF startet de årlige undersøkelsene.

– De siste årene har vi sett en betydelig vekst i andelen av befolkningen som har plassert penger i aksjefond. Andelen stiger selv etter fjorårets markante økning. Med tanke på at vi har opplevd en økende uro i markedene den siste tiden er resultatet fra årets undersøkelse overraskende, sier administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i VFF i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at det er langt flere lavtlønnede som også sparer i aksjefond. 41 prosent av de med en personinntekt på under 100.000 kroner opplyser at de har plassert penger i aksjefond, en økning på 28 prosent fra året før.

32 prosent av de med en samlet husholdningsinntekt på under 300.000 kroner har plassert penger i aksjefond, som er en økning fra 27 prosent.

– Det er interessant å merke seg at stadig flere med lavere person- og husholdningsinntekt har penger plassert i aksjefond. En forklaring er trolig at yngre mennekser på starten av sin yrkeskarriere i større grad enn tidligere sparer i aksjefond. I tillegg er det nok også et utrykk for at den private sparingen generelt økte under koronapandemien, sier Zakariassen.

VFF om endring i prismodeller: – Regelendringen virker

Finanstilsynet foreslår forbud mot returprovisjon

KLP med storsatsing på bærekraft: – Befinner oss i en brytningstid

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også