Ratingselskap: Felles standard for ESG-rapportering går med museskritt

Kapitalforvaltere må starte rapporteringen av ESG-data for sine investeringer to år før selskapene de investerer i må rapportere det samme.
Berhard Bartels i Scope Group. | Foto: Colourbox (bakgrunn), Scope Group (innfelt)
Berhard Bartels i Scope Group. | Foto: Colourbox (bakgrunn), Scope Group (innfelt)

EU jobber med å standardisere format og krav til rapportering av utslipp for europeiske virksomheter og kapitalforvaltere. Det er et viktig skritt i riktig retning, mener leder for ESG-analyser i ratingselskapet Scope Group, Berhard Bartels i en artikkel på Scope Groups nettsider.

Men kapitalforvaltere og virksomheter må forholde seg til ulike regelverk. Kapitalforvaltere må rapportere om utslipp i sin investeringsportefølje ifølge SFDR-direktivet fra neste år. Virksomhetene de investerer i må ikke oppgi disse tallene før i 2025, ifølge CSRD-direktivet.

– Enigheten som CSRD er et viktig skritt mot standardisering av ESG-rapportering og minimalisering av grønnvasking. Men det er fremdeles et problem med timingen, sier Bartels.

Ifølge Scope Group er det fremdeles også vanskelig å få tak i samordnede data fra ulike virksomheter.

– Virksomhetene er ikke åpne om mye av informasjonen kapitalforvalterne er påkrevd å hente inn fra dem. Og når de gir fra seg informasjon er den ofte inkonsistent, som gjør det vanskelig for fondsforvaltere å generere de nødvendige rapportene. Dette er en stor utfordring som ennå ikke har en løsning, sier Bartels.

I dag rapporteres de såkalte scope-3-utslippene på bransje- og landsnivå. Men det blir for makro for kapitalforvaltere som trenger data for individuelle selskaper de vurderer å investere i. Scope-3-utslipp er utslipp som oppstår i en virksomhets verdikjede, fra råvare til ferdig produkt. Disse tallene er viktige for å forstå hvordan en produsent av en råvare kan ha høye utslipp, mens den som selger et ferdig produkt med de samme råvarene kan betegnes som lavutslipp.

– Det er avgjørende å øke gjennomsiktigheten, først og fremst rapportering fra virksomhetene og dernest fra finanssektoren. Vi må forstå bedre hvor negative og positive effekter skjer for å gi meningsfylte råd og regler. Dersom vi ikke vet hvor vi importerer utslipp fra har det liten hensikt å innføre et regime som ikke tar disse utslippene i betraktning, sier Bartels.

Har noen av verdens største sjømatprodusenter i kundeporteføljen: – Konkurransen er skarp om kundene

Bærekraftsleder mot nordisk banksektor: – Like mye et finansimperativ som et moralsk imperativ

KLP med storsatsing på bærekraft: – Befinner oss i en brytningstid

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også