Norges Bank: Ikke mulig med nedsalg i Russland nå

Norges Bank sendte tirsdag sitt svar til Finansdepartementet om hvordan de skal klare å overholde pålagte sanksjoner og selge seg ut av Russiske selskaper. Men i dagens situasjon er ikke det så enkelt.
Oljefondssjef Nicolai Tangen har vanskeligheter med å gjennomføre sanksjoner mot Russland så lenge russiske børser er stengt. | Foto: Ntb Scanpix/Reuters/Ritzau Scanpix/via REUTERS / X02351
Oljefondssjef Nicolai Tangen har vanskeligheter med å gjennomføre sanksjoner mot Russland så lenge russiske børser er stengt. | Foto: Ntb Scanpix/Reuters/Ritzau Scanpix/via REUTERS / X02351

For to uker siden besluttet regjeringen at Oljefondet skal fryse sine investeringer i russiske selskaper og selge seg ut av Russland. Norges Bank og Oljefondet fikk to uker på seg til å legge en plan for nedsalget. I dag kom svaret fra de to institusjonene, signert fungerende sentralbanksjef Ida Wolden Bache og oljefondssjef Nicolai Tangen.

«Grunnet stengte markeder og omfattende sanksjoner er det ikke mulig å starte nedsalget nå», skriver de i brevet.

Russiske aksjemarkeder har vært stengt for handel de siste to ukene. Dermed er det ikke mulig for Oljefondet eller andre kapitalforvaltere å kjøpe eller selge aksjer notert der inntil børsene åpner igjen.

Samtidig er verdien av russiske aksjer satt til tilnærmet null i internasjonale indekser. Oljefondet hadde investeringer verdt 27 milliarder kroner i Russland ved utgangen av 2021.

En mer detaljert plan for hvordan Norges Bank og Oljefondet skal håndtere sanksjonene mot Russland er beskrevet i et vedlegg som er unndratt offentlighet.

Sikkerhetsekspert: Russland kan ta hevn mot kapitalforvaltere som trekker seg ut

Moskva-børsen holder fortsatt stengt – Oljefondet får ikke solgt

Oljefondet «gir bort» russiske aksjer

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også