Kapitalforvalter mener bankene kan takke staten for de gode kvartalsresultatene

Resultatene så langt i kvartalssesongen har vært sterke for bankene. Men kapitalforvalter Sigmund Håland mener staten skal ha mye av takken for det.
Arkivbilde. Utsnitt av finansdistriktet Barcode i Bjørvika i Oslo. | Foto: Jil Yngland, NTB
Arkivbilde. Utsnitt av finansdistriktet Barcode i Bjørvika i Oslo. | Foto: Jil Yngland, NTB

Kvartalsrapporteringen for tredje kvartal er så vidt kommet i gang, men de som har levert resultater hittil har vist til sterk vekst fra fjorårets resultater. Dette gjelder så langt både store og små banker.

Den uavhengige kapitalforvalteren Sigmund Håland skriver i et innlegg i DN at bankene har staten å takke for de gode resultatene.

«Myndighetenes pengebruk og sentralbankenes pengepolitikk har vært en gave til bankene», skriver Håland.

Han påpeker flere regnskapsmessige faktorer som gir gode resultater. Ett av dem er at tapsavsetningene i fjor var for høye i forhold til det de i retrospekt trengte å være. Når avsetningene nå blir tilbakeført gir det regnskapsmessig lønnsomhet på bunnlinjen.

Mange nyter også godt av god avkastning i finansinntektene og de bankene som er store nok til å tilby kapitalmarkedstjenester har opplevd en enorm pågang etter gjenåpningen.

Håland regner imidlertid ikke at forbrukslånsbankene vil bli med på resultatfestn. I innlegget skriver han at siden utlånene faller har de en negativ inntektsutvikling. I dette segmentet er også tapene faktisk høye, noe som truer lønnsomheten vesentlig. I tillegg har ikke disse bankene finansinntekter fra investeringer som gir avkastning på samme måte som fulltjenestebanker har.

Søgne og Greipstad Sparebank: – At vi er en del av et større samarbeid gjør at vi kan gi et bredere produkt

Hjartdal og Gransherad Sparebank utvider

Brage Finans etter et godt kvartal: – 23 banker vi har god samhandling med 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også