Utviklet spill med AR-teknologi for å hjelpe unge til å få en sunn økonomisk forståelse

For å hjelpe unge til å få en sunn økonomisk forståelse lanserer Sparebank 1 Østlandet økonomi-appen Kæsj.
Økonomi-appen Kæsj. | Foto: PR / Sparebank 1 Østlandet
Økonomi-appen Kæsj. | Foto: PR / Sparebank 1 Østlandet

Kæsj er en norskutviklet app som tar i bruk AR-teknologi og såkalt «gamification» for å hjelpe unge til å mestre personlig økonomi. AR-teknologi vil si at appen bruker kameraet på mobiltelefon eller nettbrett for å sette spillet ut i den virkelige verden. «Gamification» er å lære noe gjennom spill.

– Appen vår har allerede blitt testet i mange klasserom gjennom bankens undervisningsopplegg, og har blitt godt mottatt av både lærere og elever. Nå kan alle ta den i bruk, både ungdom selv, skoler og foreldre, sier Jesper Foss i Sparebank 1 Østlandet i en pressemelding.

I en undersøkelse som Kantar har gjennomført for Sparebank 1 Østlandet, oppgir 30 prosent av foreldre med barn i alderen 8 til 18 år at de er i stor eller ganske stor grad er bekymret for at barna ikke kan nok om personlig økonomi etter endt skolegang.

Ifølge Sparebank 1 Østlandet viser tall fra Kredinor at det har vært en nedgang i antall inkassosaker i alle aldersgrupper under koronapandemien, bortsett fra de unge. I aldersgruppen 18 til 25 år har antallet inkassosaker økt i 2020.

Aktiv deltagelse er helt avgjørende

Professor og senterleder hos Senter for Praksisrettet Utdanningsforskning, Thomas Nordahl, mener at funnene i undersøkelsen viser at det er et behov for å gi barn og unge mer kunnskap om personlig økonomi.

– Apper som Kæsj vil etter min mening bidra til aktiv deltagelse og refleksjon hos barn og unge om økonomiske spørsmål. Dette er viktig fordi dagens forskning på digitale læringsplattformer viser at aktiv deltagelse fra barn og unge er helt avgjørende for at slike digitale virkemidler skal ha noen effekt på læring, sier Nordahl i pressemeldingen fra Sparebank 1 Østlandet.

Bruker ekte yrker og lønninger

I Kantar-undersøkelsen oppgir 42 prosent av de spurte at barna har for høye forventninger til egen fremtidig inntekt. Foss forteller at de i Kæsj-appen har fokusert på å lage oppgaver som matcher vanlige utfordringer som de unge vil møte i voksenlivet.

– Digitaliseringen av økonomien gjør penger mer krevende å forstå, og mange unge i dag har kanskje ikke et helt realistisk bilde på en normal inntekt eller hverdagslige utgifter. Derfor var det svært viktig for oss at spillet bruker ekte yrker og lønninger, og utgifter som man møter på i virkeligheten som voksen, sier Jesper Foss.

Kæsj er basert på et læringsprogram Sparebank 1 Østlandet har holdt for skoleklasser siden 2017 og er utviklet av banken sammen med EON Reality Norway. Appen er gratis tilgjengelig i både App Store og Google Play.

Finans Norge har utviklet app for taksering av bilskader

Finanstilsynet er uenig med Sparebanken Vest om forsvarlig praksis for utlån

Jobber med å flytte 53 bankers IT-system på tre år: – Det tar tid å planlegge og innføre de ansatte i nye systemer 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også