FinansWatch

Aktive fond har slått indeksfond under pandemien

Norske aktive fond har gitt bedre avkastning enn indeksfondene under pandemien. Professor mener det skyldes flaks og tilfeldigheter.

Forvalter Martin Mølsæter i First Fondene forvalter det aktive fondet med aller høyest avkastning under pandemien. | Foto: First Fondene

Norske aktive fond fikk i perioden 12. mars 2020 til 30. juni 2021 en samlet avkastning på 70,3 prosent, mens indeksfondene i samme periode fikk en avkastning på 56,4 prosent, skriver DN.

Forvalter Morten Mølsæter i First Fondene er forvalter for det fondet som gikk aller best, First Generator. Han mener mange småsparere har bidratt til den høye avkastningen.

– Privatkunder er mye hyggeligere motstandere enn hedgefond. Vi aktive har tilgang til mange flere analyser om hvert enkelt selskap og hurtigere informasjon siden meglerne og analytikerne er flinke med å si ifra raskt hvis de snapper opp noe interessant som nettopp har skjedd. Privatpersoner får ofte først lese om det i avisen dagen etter, sier han til DN.

Han peker også på at ganske små fond, som hans, kan få ganske store utslag når de gjør gode valg, for eksempel ved børsnoteringer.

Men dette vil ikke finansprofessor B. Espen Eckbo ved Dartmouth College være med på.

– Når aktive forvaltere konkurrerer om å kjøpe og selge aksjer, ender aksjeprisene opp med å reflektere summen av det disse forvalterne vet samlet om de underliggende selskapene. Dette betyr at det kun er innsideinformasjon om selskapet som kan forventes å slå markedsprisen. Flaks, derimot, kan hvem som helst ha, inklusive aktive forvaltere som markedsfører sine tjenester til godtroende investorer, sier han.

 

Mer fra FinansWatch

Vil refinansiere gjeld med stabil krypto

Fintech-selskapet Horde har initiert tjenesten Bustad, som gjør at gjeldstyngede huseiere kan selge ut deler av huset sitt for å betale ned på lån. Boligkjøpene finansieres av stablecoinen Bustad coin.

Disse bankene hever renten tirsdag

Etter at Norges Bank hevet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng forrige uke har flere av Norges banker bestemt seg for å heve sine rentesatser.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch