FinansWatch

DNB skal gire opp den grønne satsingen

DNB-sjefen Kjerstin Braathen vil ikke ekskludere oljeselskapene, men påvirke dem innenfra. Det er motsatt av hva Storebrand og Handelsbanken har gjort.

Kjerstin Braathen er konsernsjef i DNB. | Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Storebrand har ekskludert oljeselskapene ExxonMobil og Chevron, mens Handelsbanken har bestemt at deres fond ikke lenger skal plassere kundenes penger i olje- og gasselskaper.

– Vi tror ikke ekskludering av «brune» selskaper er veien for å nå lavutslippssamfunnet. Vi mener det vil ha en større klimaeffekt hvis vi hjelper disse selskapene med finansiering til å kutte utslipp og omstille virksomheten, sier Braathen til E24.

I Nordea har de vurdert ulike investeringsstrategier for bærekraft, hvor hensikten var å finne svar på om det er mest lønnsomt med ekskludering eller påvirkning av selskaper.

– Vi kan konkludere med at det å være aktiv og gå i dialog med bedriftene er mer effektivt enn å velge bort selskaper. Istedenfor en ekskluderingsstrategi ønsker vi å påvirke selskapene til å bli bedre på bærekraft, uttalte administrerende direktør Snorre Storset i Nordea til FinansWatch.

DNB skal frem mot 2030 bidra med i alt 1500 milliarder kroner i finansiering av det banken betegner som «bærekraftig omstilling». Denne summen omfatter lån fra banken og DNBs tilrettelegging når kundene henter inn aksjekapital og lån ute i markedet, melder E24.

Det nye målet er nesten like mye som bankens samlede utlån til kundene var ved utgangen av 2020, skriver avisen.

– I den nye strategien for bærekraft kommer DNB til å stille enda strengere klimakrav til bedrifter som ønsker finansiering. Spesielt de som i dag bidrar til høye klimautslipp, sier Braathen til E24 og bekrefter at det i noen tilfeller kan bli aktuelt å nekte finansiering.

Nordea: – Våre porteføljeforvaltere har gått på jakt etter selskaper som løser sosiale utfordringer

Finans Norge: – Norske banker arbeider nå aktivt med å utvikle nye grønne produkter og strategier

Stortingspolitiker: – Bankene jobber ikke raskt nok med den grønne omstillingen 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch