Lindorff: Denne krisen har gitt de fleste romsligere økonomi

En undersøkelse fra Lindorff viser hvordan ulike lands ulike koronastrategier har ført til omtrent samme resultat for økonomien. Økte inntektsforskjeller er et av funnene.
Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff. | Foto: Lindorff
Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff. | Foto: Lindorff

De nordiske landene har alle vært gjennom en økonomisk nedtur i forbindelse med koronapandemien, til tross for å ha valgt helt ulike strategier. Også Sverige, som valgte å verne om økonomien fremfor nedstengning, har sett omtrent den samme utviklingen som de andre landene i Norden.

Dette viser tall samlet inn av Intrum, konsernet Lindorff er en del av. Nordic Debt Collection Analysis viser at flertallet av befolkningene i Norden har fått en romsligere økonomi under pandemien og at antallet inkassosaker og konkurser har gått ned.

– Dette er stikk i strid med det som normalt skjer under en økonomisk nedtur. Vi forventer at noe av denne utviklingen vil snu når pandemitiltakene i hvert land etter hvert opphører. Men det som kan bli vanskeligere å snu er de økte økonomiske forskjellene vi ser i hvert land, sier Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff, Norges største inkassoselskap i en pressemelding.

Næringslivet har generelt vært tålmodige med skyldnere og gitt utsettelser og ikke begjært konkurser.

– I tillegg har flere av de som har beholdt jobbene sine under pandemien fått en mer robust økonomi. De har klart å spare mer fordi smittevernstiltakene har redusert mulighetene for forbruk på for eksempel restaurantbesøk, hotellopphold og konsertbilletter, sier Hjellegjerde Martinsen.

I tillegg har landenes valg av strategi ikke nødvendigvis betydd at folk har oppført seg så annerledes.

– I Sverige har vi sett at folk velger å bli hjemme når smittetallene er stigende selv om for eksempel restaurantene er åpne. Resultatet er at restaurantene taper inntekter uavhengig av om myndighetene har stengt dem eller ikke, sier Lindorff-sjefen.

Nå er Lindorff bekymret for hva som skjer med dem som er permittert eller i lavtlønnsyrker når kreditorene ikke kan være tålmodige lenger.

– På et eller annet tidspunkt vil de statlige støttetiltakene opphøre og kreditorenes adferd vil normaliseres. Når det skjer vil regningene som privatpersoner har utsatt å betale, måtte gjøres opp. Mange har fått lavere inntekter under pandemien og budsjettene vil ikke gå opp for alle. Vi forventer derfor en økning i både inkassosaker og konkurser når de ekstraordinære pandemitiltakene opphører, sier Hjellegjerde Martinsen.

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også