Her er vinnerne av Morningstar Fund Awards i Norge

Morningstar har utpekt fem fond og tre fondsselskaper som årets beste i ulike kategorier.
Illustrasjonsbilde. Vinnerne av årets Morningstar Awards for Norge er klare. | Foto: Morningstar/PR
Illustrasjonsbilde. Vinnerne av årets Morningstar Awards for Norge er klare. | Foto: Morningstar/PR

Morningstart har kåret de beste norske fondene i fem kategorier. Kåringen gjelder fondenes ytelse i 2020, men for å unngå at de med mest flaks siste år skal vinne er også avkastningen for de siste tre og fem årene med i vektingen.

I tillegg må fondene være noenlunde lette å få tak i gjennom norske distributører.

Norske aksjer

Vinneren i denne kategorien er Danske Invest Norge Vekst. Fondet investerer i små og mellomstore norske bedrifter og har levert en avkastning på 23,95% de siste fem årene og en meravkastning på 19,5% i forhold til referanseindeksen. Fondet har også vært blant topp 10 prosent i sin kategori de siste fem årene.

Nordiske aksjer

Fondsfinans Norden vinner denne kategorien med en avkastning i 2020 på 34,64 prosent. Fondet har det siste året dreid sine investeringer mot mellomstore vekstselskaper i Norden. Fondet kan vise til en annualisert avkastning på 14,08 prosent over femårsperioden fra 2016 til 2020, hvilket tilsvarer en annualisert meravkastning på 3,10% i forhold til fondets referanseindeks VINX Benchmark Cap NR NOK.

Europeiske aksjer

Kategorien vinnes av BSF European Opps Extension A2 EUR, eller Blackrock European Opportunity Extension som det heter i klarspråk. Fondets annualisert avkastning var 11,71 prosent i femårsperioden fra 2016 til 2020, hvilket tilsvarer en annualisert meravkastning på 4,51 prosent i forhold til fondets referanseindeks S&P Europe BMI TR USD.

Globale aksjer

Fidelity Global Focus vinner kategorien med en avkastning på 19,69 prosent i 2020, inkludert en meravkastning på 6,42 prosent sammenlignet med referanseindeksen. Femårsavkastningen er 12,23 prosent, med en meravkastning på 0,72 prosent i forhold til referanseindeksen. Fondet har ligget i øvre halvdel av bransjen for avkastning fire av de fem siste årene.

NOK rente

Tittelen for beste rentefond går til Danske Invest Horisont Rente. Fondet tilhører de med mer korte intervaller og kan vise til en femårs avkastning på 2,84 prosent de siste fem årene. Det gir en meravkastning på 0,68 prosent. For 2020, kan fondet vise til en avkastning på 4,23% og en meravkastning på 1,9% i forhold til kategorisnittet.

I tillegg til å utvnevne vinnere i disse fem fondsklassene trekker Morningstar frem enkelte meglerhus de synes fortjener ekstra oppmerksomhet for sin innsats.

Disse utmerkelsene er slik:

Kategori Vinner
Beste fondsselskap for aksjeforvaltning Öhman
Beste fondsselskap for renteforvaltning Arctic
Beste fondsselskap for forvaltning av alle aktiva T. Rowe Price

 

Ingrid Teigland Akays nye helsefond blir et «kjendisfond»

FIRST Fondene satser på bærekraft

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også