FinansWatch

Oljefondet utelukker selskap grunnet uakseptabel risiko

Norges Bank har besluttet å sette et selskap under observasjon, følge opp ett selskap gjennom eierskapsutøvelsen og oppheve en utelukkelse av et selskap.

Foto: Tony Colli/PR

Hovedstyret i Norges Bank har besluttet å følge opp selskapet ThyssenKrupp AG gjennom eierskapsutøvelse fra fondet, fremgår det av en melding.

Etikkrådet har anbefalt å sette selskapet til observasjon, grunnet uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller er ansvarlig for grov korrupsjon. Hovedstyrets vurdering dog at eierskapsutøvelse i dette tilfellet er hensiktsmessig.

«Anti-korrupsjon er et prioritert eierskapstema for Norges Bank Investment Management, der vi har lagt frem offentlige forventninger. Videre har banken hatt dialog med selskapet over lang tid. Vi har derfor et godt grunnlag for eierskapsutøvelse om problemstillingene denne saken gjelder», skriver Norges Bank i en pressemelding.

Hovedstyret i Norges Bank har på denne bakgrunn bedt Norges Bank Investment Management ta korrupsjonsrisiko inn i en særskilt eierskapsutøvelse overfor ThyssenKrupp AG over en periode på tre år.

Alvorlige krenkelser

Hovedstyret har også besluttet å sette selskapet Kirin Holdings Ltd Co under observasjon grunnet uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner.

Etikkrådet har tidligere anbefalt å sette selskapet under observasjon med bakgrunn i Kirins forretningssamarbeid med en organisasjon tilknyttet militæret i Myanmar. Kirin har nylig annonsert en intensjon om å avslutte dette forretningssamarbeidet, og gjennomføringen av dette vil bli fulgt opp som del av observasjonen.

Norges Bank melder samtidig om at utelukkelsen av selskapet Atal SA/Poland er opphevet. Selskapet har vært utelukket siden 2017 på grunn av en uakseptabel risiko for at selskapet medvirket til grove menneskerettighetsbrudd gjennom bruk av nord-koreanske arbeidere på byggeplasser i Polen.

Som en følge av en resolusjon i FNs sikkerhetsråd er alle nord-koreanske arbeidere nå sendt ut av Polen, og det er derfor ikke lenger grunnlag for å utelukke selskapet.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch