For første gang har Oljefondet solgt seg ut av selskaper grunnet skatterisiko

I 2020 har fondet for første gang gjennomfør risikobaserte nedsalg knyttet til skatt og åpenhet. I fjor solgte fondet seg ut av totalt syv selskaper som følge av denne risikoen.
Foto: Tony Colli/PR
Foto: Tony Colli/PR

Oljefondet trakk seg ut av syv selvskaper i 2020 som «betalte svært lav skatt og hadde svært lite offentlig tilgjengelig informasjon om skatteforhold, skriver E24.

Norges Bank skriver i et brev til Finansdepartementet at de i 2020 for første gang gjorde risikobaserte nedsalg knyttet til skatt og åpenhet.

«Indikatorene vi så på var inntektsandel utenfor hjemlandet, tilstedeværelse i lavskatteland og lukkede jurisdiksjoner, antallet datterselskaper her, om effektiv skatteprosent for selskapet lå under 10 prosent, gjennomsnittet av effektiv skatteprosent for selskapet over tid og gjennomsnittet til selskaper i samme bransje», skriver Norges Bank i brevet.

Ifølge E24 satt fondet igjen med rundt 130 selskaper, før de bedømte risikobildet ytterligere ved informasjon i årsrapporter og annen selskapskommunikasjon som kunne forklare selskapenes utslag på indikatorene.

«Vi sjekket også tredjepartsdata for skattekontroverser og egne vurderinger av selskapenes skatterapportering opp mot forventningsdokumentet. Det ga oss et inntrykk av hvorvidt selskaper med høy underliggende risikoeksponering hadde satt i verk tiltak for å håndtere risikoen», skriver sentralbanken, ifølge E24.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Photo: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter