Rapport: Robotrådgivere blir stadig bedre som uavhengige rådgivere

Finansorganisasjonen Better Finance har utgitt sin femte rapport om robotrådgivere. Konklusjonen er at robotrådgivere blir stadig flinkere som uavhengige rådgivere innen finans.
Populariteten til robotrådgivere øker ikke så raskt som antatt, men de blir stadig bedre på å gi uavhengige råd. | Foto: Shutterstock
Populariteten til robotrådgivere øker ikke så raskt som antatt, men de blir stadig bedre på å gi uavhengige råd. | Foto: Shutterstock

Better Finance har de siste fem årene studert 17 ulike robotplattformer for finansrådgivning globalt. Studiene deres viser at robotrådgivere ikke har vokst i popularitet blant kunder like raskt som ventet, men at de oppfyller formålene om å gi mer objektive og billige råd og har høyere tilgjengelighet for kundene. De senker også terskelen for å komme i gang med investeringer og fondssparing, viser rapporten.

Better Finance har i sin rapport ikke funnet noen tilfeller av robotrådgivere som gir unøytrale råd eller at plattformene inneholder en form for kompensasjon til plattformen for å promotere enkelte råd fremfor andre, der det er oppgitt.

Men 2 av 12 robotplattformer ble funnet å ikke oppgi om de gir uavhengige råd eller ikke. Fire av 12 plattformer oppgir ikke nok informasjon om nøytraliteten i plattformen, slik MiFID2 dikterer.

For kostnader viser rapporten at robotrådgivere er mellom 0,02 prosent og 0,60 prosent billigere enn tradisjonell rådgivning. To tredeler av robotrådgiverne anbefaler i overvekt passive indeksfond og har ikke økt plattformavgiftene sine siden 2019.

FinAut etter rekordår: – Blir mer vanlig å dokumentere kompetanse

FinAut åpner for søknader om autorisering av robotrådgivere 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også