Halvparten av DNBs aktive aksjefond skaper avkastning over tid

Fondene skal gi kundene ekstra avkastning, men flere av dem har ikke klart dette de siste fire årene.
Foto: PR/DNB
Foto: PR/DNB

DNB er Norges største fondsleverandør og har mange aktivt forvaltede aksjefond. Risikoprofilen i disse gjør det naturlig med svingninger, men ifølge en sammenligning E24 har gjort av fondene kommer det frem at bare halvparten av dem skaffer kundene den ekstra avkastningen de skal, over tid.

Forsker Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI sier dette er forventet.

– Ytterst få forvaltere klarer å slå markedet i det lange løp. Og det er i alle fall uhyre vanskelig å si på forhånd hvem som klarer det, sier han til E24.

Ifølge tall fra Morningstar har DNBs største aktive fond, DNB Global, ikke oppnådd meravkastning tre av de siste fire årene. Meravkastning vil si at fondet gir en bedre avkastning enn referanseindeksen det sammenligner seg med. Selv om et fond ikke oppnår meravkastning kan det fortsatt gi avkastning.

Det nest største fondet, DNB Teknologi, har gitt meravkastning i 2017 og 2018, men ikke i 2019 og 2020. Ser man på 15-års snittavkastninger har fondet imildertid gitt meravkastning.

DNB Global har ikke gitt merkavastning i noen 15-års perioder siden 2002, viser tallene.

Har tro på egne fond

Overfor E24 kommenterer DNB Asset Managements aksjesjef Knut Hellandsvik at de har tro på egne aktive fond, og har gjort endringer i forvaltningen med positive resultat.

«Vi har tro på aktiv forvaltning, og mange av våre fond har levert gode resultater over tid. Samtidig er det slik at i noen perioder kan aktive fond gjøre det bedre enn sammenligningsgrunnlaget, i andre tidsperioder dårligere. Vi er ikke helt tilfredse før vi har så mange fond som mulig over indeks», skriver Hellandsvik i en e-post til E24.

Finans Norge: Ansettelser av bærekraftansvarlige er et skritt i riktig retning

Unge fondssparere foretrekker to typer fond 

Lindorff er bekymret for økende forskjeller mellom fattige og rike 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også