Økt risiko i Folketrygdfondet ga god uttelling

Statens pensjonsfond Norge fikk i andre kvartal et resultat på 19,6 milliarder kroner. – Vi har utnyttet bevegelser i markedet til å øke risikoen i porteføljen gjennom krisen, sier Kjetil Houg.
Kjetil Houg og Folketrygdfondet har utnyttet bevegelsene i markedet til å øke risikoen. | Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kjetil Houg og Folketrygdfondet har utnyttet bevegelsene i markedet til å øke risikoen. | Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statens pensjonsfond Norge (SPN), som Folketrygdfondet forvalter, fikk et resultat på 19,6 milliarder kroner i andre kvartal 2020 og en avkastning på 8,3 prosent. Kapitalen var dermed 257 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet.

– Vi har utnyttet bevegelser i markedet til å øke risikoen i porteføljen gjennom krisen, sier Kjetil Houg, administrerende direktør i Folketrygdfondet.

Avkastningen for aksjeporteføljen var på 11,6 prosent i andre kvartal, 0,6 prosentpoeng lavere enn referanseindeksen for aksjer. Avkastningen til renteporteføljen var på 3,5 prosent, som var 1,8 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen for renter.

Hittil i 2020 har Statens pensjonsfond Norge en negativ avkastning på 4,4 prosent, 0,3 prosent høyere enn referanseindeksen. De siste ti årene har avkastningen på SPN vært 8,6 prosent årlig.

– I forbindelse med markedsfallet i kjølvannet av Covid-19-utbruddet har SPN kjøpt seg opp i aksjemarkedet tilsvarende 7,6 milliarder kroner. Dette utgjør 3,2 prosent av kapitalen. Vi utnyttet også store bevegelser i kredittmarkedet til å øke risikoen i SPNs renteportefølje. Det fikk vi god uttelling for i andre kvartal, sier Kjetil Houg.

Statens obligasjonsfond, som ble etablert 27. mars i forbindelse med koronaepidemien, utgjorde 3,7 milliarder kroner fordelt på 44 obligasjonslån ved utgangen av andre kvartal.

Det betyr at fondet som skal hjelpe selskaper med å hente penger i vanskelige tider kun har investert 7,2 prosent av fondet på 50 milliarder kroner.  

– Vi har bidratt til et velfungerende marked i tråd med oppdraget vi fikk, sier Kjetil Houg.  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også