FinansWatch

Finansprofessor mener metode bryter med teori og kan gi store tap

Tore Johnsen ved Norges Handelshøyskole mener teknisk analyse kan gi store konsekvenser dersom det brukes feil.

Tore Johnsen mener teknisk analyse er like nyttig som å spørre en hedning om verdien av å lese Bibelen | Foto: NHH

Teknisk analyse er en metode i finans som forsøker å analysere finansielle instrumenter med formål å forutsi framtidige kursbevegelser. Det er en tilnærming mange private og små hobbyinvestorer bruker siden det er en enkel metode og trenger begrenset kunnskap av finans og markedet.

Finansprofessor Tore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) er ikke noen tilhenger av denne tilnærmingen til finansmarkedet, og mener at det i verste fall potensielt kan gi katastrofale tap.

– Å spørre en akademiker om teknisk analyse er nyttig er nærmest som å spørre en hedning om verdien av å lese Bibelen, sier Johnsen til Finansavisen.

Han mener det ikke er lett å slå markedet, og tviler på at investorer med enkle tekniske analyseverktøy kan oppnå meravkastning over tid.

– At bruk av slikt enkelt verktøy i seg selv skulle være lønnsomt bryter mot grunnleggende teori og empiri om effisiente markeder og rasjonelle investorer, mener han.

– Problemet er alltid at tilsynelatende lønnsomme tekniske prognoser lett kan gi katastrofale tap, sier Johnsen.

Han utelukker ikke at en mer matematisk og statistisk analysevariant kan gi muligheter dersom det oppstår irrasjonell prising, som da skapes av svingninger i likviditet og volatilitet. Dette gjelder typisk i små markeder og aksjer med dårlig likviditet.

Må være bedre enn resten

Ole Jakob Wold i DNB Asset Management bruker i sin forvaltning moment, som bruker mye av de samme tallene som inngår i teknisk analyse. Selv om han ikke benytter teknisk analyse direkte i sin forvaltning mener han at det er aktører som oppnår gode resultater utelukkende ved bruk av teknisk analyse.

– Det er vel som for de fleste andre aktive strategier; for å greie å skape meravkastning, så må man være bedre enn de fleste andre som driver med det samme, sier Wold til avisen.

Revolut henter kapital - skal utvikle appbasert bank

Forvalter posisjonerer fond inn mot amerikansk valgkamp 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch