FinansWatch

VFF: Unge sparere bidrar til rekord for norske fondsformidlere

Unge folk har lært at de skal sitte rolig i båten når det kommer til fondssparing generelt, og særlig under koronakrisen.

Foto: Irene Sandved Lunde

En undersøkelse fra Verdipapirfondenes forening (VFF) viser at ungdom har økt sparingen i fond under krisen. En av fire mellom 18 og 29 år sier de har økt fondssparingen, og andelen er på historisk høyt nivå, skriver Dagens Næringsliv.

Siden 2013 har andelen unge fondssparere økt fra 13 til 34 prosent i 2019 og 2020. Det kommer også frem at de som var minst bekymret for koronakrisens påvirkning på privatøkonomi og fondssparing er de yngste sparerne, viser samme undersøkelse.

– Unge mennesker ser kanskje i større grad på det som en kjøpsmulighet når kursen har falt. Det kan også hende at unge raskere tilegner seg forståelsen om at det er en sammenheng mellom risiko og avkastning, sier administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i VFF, til Dagens Næringsliv.

NHH-professor Tron Døskeland sier at de yngste sparerne har lenger horisont på pengene og dermed kan ta med risiko i krisetider.

– Det virker som om de yngre er mindre bekymret enn de eldre og sparer samtidig mer. Det er veldig logisk og rasjonelt, sier Døskeland til DN.

Fondssparing generelt har skutt i været og 40 prosent av befolkningen har penger plassert i aksjefond. Det er det høyeste siden VFF startet opp undersøkelsen i 2001.

Økningen i fondssparingen gjenspeiles også blant kvinnene, der 34 prosent opplyser at de sparer i fond. Det er økning på 5 prosentpoeng fra i fjor. Det er likevel fortsatt en signifikant forskjell mellom kjønnene ettersom 45 prosent av menn sparer i fond, skriver DN.

Mer fra FinansWatch

Kraftig økning i kortbruk

Ikke engang i den travleste sommerperioden i 2019 har DNB sett tilsvarende kortbruk som de ser nå, melder banken.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch