FinansWatch

SEB-sjef mener Sveriges Riksbank ikke har relevant erfaring

Et av koronakrisetiltakene fra Sverige Riksbank er kjøp av sertifikater i det turbulente markedet for kredittobligasjoner. Det er blitt møtt med lunkent interesse fra finansbransjen. «Banken har ikke relevant erfaring fra markedet», sier en kilde i kredittmarkedet til Dagens Industri.

Sveriges Riksvank og det sjef Stefan Ingves får kritik for å mangle kredittmarkedserfaring. | Foto: Ali Lorestani/TT/NTB scanpix

I forrige uke ble sentralbanken tilbudt bedriftssertifikat tilsvarende 700 millioner svenske kroner av markedsaktørene. Banken kjøpte allle. Tidligere aukjsoner har fulgt samme mønster, skriver Dagens Industri.

Ifølge banken selv har til tiltaket mål om å «bedre markedets funksjonalitet og dermed bedre kredittilgangen til svenske bedrifter». Men i kredittmarkedet er det flere som er i tvil om riksbankens kjøp i det hele tatt er nødvendige. Den typen sertifikater som banken nå kjøper har en løptid på en-tre måneder og regnes som lavrisikoprodukter. Det var usikkerhet i den delen av markedet i begynnelsen av året, men disse skal være løst, mener flere.

– Noen uker etterpå begynte Riksbanken å kjøpe sertifikater. Da var det for sent, markedet var allerede kommet i gang. Derimot finnes fortsatt problemene i det lange markedet, sier Carl Johan Lagerkrantz, renteforvalter på Strand Kapital til Dagens Industri.

Med det lange markedet mener han obligasjoner med en løptid på to år eller mer. Der finnes fortsatt problemene Riksbanken ville løse, men der har banken foireløpig ikke gjort noen tiltak.

Ifølge Dagens Industri er en årsak at Riksbanken har liten erfaring med markedet for kredittobligasjoner - et marked som blir betegnet som veldigt tøft, dominert av noen få meglere med harde klyper og som er lite imponert av sentralbanken.

– De har ikke relevant erfaring fra markedet, å agere i denne sammenhengen er et nytt miljø for Riksbanken, sier Anders Hjort, tidligere sjef for kreditt-trading på SEB Stockholm til Dagens Industri.

Han legger til at vanskeligheten øker vesentlig for obligasjoner med lenger løpetid.

Mer fra FinansWatch

Gjensidige med eierskifteforsikring på bil

Forsikringsselskapet følger etter eierskifteforsikring på bolig, og tilbyr nå en pilot til utvalgte bilforhandlere som skal sikre handelen fra forhandler til privatpersoner.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch