– Aldri tidligere har så få tatt klar avstand til forsikringssvindel

Unge er mer åpne for å «plusse på» forsikringskravet, viser en undersøkelse fra If.
REAGERER: If-kommunikasjonssjef Ellen Paulsen er bekymret for at de unge ikke forstår konsekvensene av forsikringssvindel.
REAGERER: If-kommunikasjonssjef Ellen Paulsen er bekymret for at de unge ikke forstår konsekvensene av forsikringssvindel.

5 av 10 nordmenn mener det helt uakseptabelt å plusse på erstatningskravet etter en skade eller ulykke på reise, og dermed kreve en større erstatning enn man egentlig har krav på. På den andre siden mener 1 av 10 at det er ganske akseptabelt, viser en undersøkelse Yougov har gjort for If.

– Vi har stilt spørsmålet jevnlig siden 2011. Aldri tidligere har så få tatt klar avstand til forsikringssvindel. Dessverre er de unge langt mer åpne for dette enn andre, sier kommunikasjonssjef Ellen Paulsen i If Europeiske Reiseforsikring i en pressemelding.

Av de under 30 år mener kun 3 av 10 at denne formen for forsikringssvindel er helt uakseptabel. Blant studentene mener 2 av 10 det samme, mens hele 30 prosent mener det er ganske akseptabelt å legge på litt ekstra på på kravet.

Paulsen tror ikke folk er klar over konsekvensene dersom man blir tatt for forsikringssvindel.

– En ting er at du taper hele erstatningskravet, ikke bare den delen av erstatningen du har overdrevet. I tillegg blir du sagt opp som kunde, risikerer å bli politianmeldt – og få alt fra bøter til strenge ubetingede fengselsstraffer.

Ifølge tall fra Finans Norge avslo forsikringsbransjen i 2023 1.213 skadeforsikringssaker, en økning på 6 prosent fra 2022. Stadig flere blir også tatt, sier If.

– Det er trist å se hvor kreative folk er, for å få erstatning de ikke har krav på. Det virker som de tror at forsikringsselskapene sitter på en utømmelig pengesekk som disse erstatningene utbetales fra. Men i praksis handler dette om å stjele fra fellesskapet, og bidra til høyere forsikringspremier for alle de andre, ærlige kundene, sier Paulsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også