Finans Norge: – Oppsiktsvekkende og helt feil retning å gå

Reaksjonene på statsbudsjetter renner inn, og Finans Norge stiller spørsmål ved kutt til flom- og skredsikring.
Direktør for skadeforsikring Hege Hodnesdal i Finans Norge. | Foto: Pressebilde
Direktør for skadeforsikring Hege Hodnesdal i Finans Norge. | Foto: Pressebilde

Regjeringspartiene og SV har i sitt budsjettforlik kuttet 20 millioner kroner til flom- og skredsikring. Det er «oppsiktsvekkende og helt feil retning å gå», skriver Finans Norge på sine nettsider.

– På tross av det store behovet for økt flom- og skredsikring, har regjeringspartiene og SV likevel blitt enige om å kutte 20 millioner kroner i forebyggingsarbeidet. Det er vanskelig å se logikken i dette, ettersom forebygging også lønner seg. Samfunnet kan spare seks kroner per investerte krone i forebyggingstiltak, sier direktør for skadeforsikring Hege Hodnesdal i Finans Norge.

Finans Norge viser til en rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NCE) som viser et sikringsbehov på 85 milliarder kroner av bygg utsatt for skred i bratt terreng, flom, erosjon og kvikkleireskred.

Videre vises det til en rapport fra riksrevisjonen:

«… alvorlig at myndighetene ikke har sikret seg tilstrekkelig oversikt og iverksatt nødvendige tiltak for å sikre eksisterende bebyggelse og infrastruktur. Dette kan føre til unødvendig høye kostnader for samfunnet og kan også få konsekvenser for innbyggernes sikkerhet».

– Behovet for å forebygge mot flom og skred er svært godt dokumentert, og er en av de mest lønnsomme investeringene vi kan gjøre. Det er oppsiktsvekkende at budsjettforliket innebærer et kutt i en allerede alt for liten bevilgning, sier Hodnesdal.

Kutt i BSU ble gjort for å få statsbudsjettet til å gå opp: – Vi hadde heller innført høyere formueskatt

Statsbudsjettet kutter i BSU: – Det er synd at man velger å angripe denne ordningen

– Om noe, bør utlånsforskriften skrinlegges

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også