FinansWatch

Frykter ulykker på glatta – vil ha ekstra opplæring

Forsikringsselskapet Frende vil ha tilbake ferdighetsorienterte glattkjøringskurs på bane.

Sludd, mørke og temperaturer rundt null grader fører til mange bilsmeller hvert år. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen/Frende Forsikring. Sludd, mørke og temperaturer rundt null grader fører til mange bilsmeller hvert år. | Foto: Heidi Tofterå Slettemoen/Frende Forsikring.

Forsikringsselskapet Frende har bestilt en undersøkelse i regi av Norstat som konkluderer med at 56 prosent av norske sjåfører er redde for å kjøre på glatt føre.

Det gjør at Frende etterlyser en mer ferdighetsbasert glattkjøringsopplæring.

- Glattkjøring heter i dag sikkerhetskurs på bane og skal gi forståelse for risikoen av kjøring på glatt føre. Dette er ikke som de mer ferdighetsorienterte glattkjøringskursene fra tidligere, men det er tydeligvis ikke nok til å sikre at folk håndterer føret uten å være redde. Hvis folk hadde trent regelmessig på glatt føre hadde de blitt tryggere, men for mange er dette vanskelig fordi mesteparten av kjøringen foregår på bar vei på grunn av salting, sier fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Han får støtte fra fagsjef på motor i Frende, Roger Ytre-Hauge.

- Ett glattkjøringskurs som fersk sjåfør gjør ikke at du føler deg trygg på glatt føre år etter år. Mange er mest vant til bykjøring og blir sjelden utsatt for speilblanke veier, sier han.

Ifølge Frende viser skadestatistikken at folk sliter med overgangen til glatt føre hvert eneste år. Ytre-Hauge minner om at man må endre kjøremønster når føret blir glattere.

- Jeg blir overrasket hvert år når jeg ser erfarne sjåfører gjøre de samme feilene som året før. Vi ser mange som glemmer å skifte dekk før det er for sent og som kommer med stor fart inn mot kryss. Mange glemmer også å se i speilet når de skal bremse på glatt føre, sier fagsjefen for trafikksikkerhet.

Engstelige sjåfører kan ta kontakt med sin lokale trafikkskole for å høre om det finnes muligheter for kurs og veiledning. Også NAF arrangerer kurs.

Her er frendes tips for kjøring på glatt føre:

· Sørg for at du har gode og riktige dekk

· Skrap rutene helt fri for is før du kjører, slik at du har god sikt

· Hold god nok avstand til bilen foran deg

· Sjekk føret og avpass farten

· Ro ned og ikke stress – det viktigste er å komme trygt fram

· Når du kjører bil skal du ikke holde på med andre ting, som for eksempel mobilen

Sikrere biler – men ikke færre personskader

Mange flere skades i trafikken

Mindre forsikringsselskaper: Best på skadehåndtering

Mer fra FinansWatch

Skal rekruttere unge talenter til finansbransjen

– Vi ønsker å være den naturlige samarbeidspartneren når selskaper i finanssektoren skal se etter sitt neste talent. Det er attraktivt med et selskap som spesialiserer seg på «talent search» innenfor finanssektoren, ikke bare «den eldre garde», sier fersk leder Fanny Harg i Finanstalenter AS.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch