FinansWatch

Frykter strømsparing i jula skal gi flere branner

Høye strømpriser gjør at mange vil gjøre ting annerledes under årets julefeiring. Det bekymrer forsikringsselskapet If.

Forsikringsselskapet If frykter at strømsparing skal gi flere branner i juletiden. | Foto: If

En landsomfattende spørreundersøkelse gjennomført av Yougov på vegne av forsikringsselskapet If, viser at mange vil gjøre endringer for å tilpasse seg høye strømpriser under årets julefeiring. Forsikringsselskapet If frykter dette kan føre til flere branner.

– Vi er bekymret for at dyr strøm kan gå på bekostning av sikkerheten hjemme i julen. Mer vedfyring, flere levende lys og bruk av oppvaskmaskin nattestid bidrar til å øke brannrisikoen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han understreker at det dessverre ofte er mange branner mellom jul og nyttår.

965 personer over hele landet fikk spørsmålet: «Hvordan kommer høye strømpriser til å påvirke julefeiringen din?» Her er svarende deres:

· Julegavene vil ha lavere økonomisk verdi i år fordi alt er blitt så dyrt – 26 prosent

· Fyrer mer med ved enn hva som er gjort før – 25 prosent

· Vil vente til leggetid med å sette på oppvaskmaskinen, vaskemaskinen og/eller tørketrommelen fordi strømmen er billigere nattestid – 23 prosent

· Kommer til å bruke flere levende lys enn før på julaften for å spare på strømforbruket til belysning – 16 prosent

· Vil velge annen julemat enn før på julaften for å ikke bruke så mye strøm i tilberedningen – 8 prosent

· Det være færre nære og kjære samlet på julaften fordi transport er blitt dyrere – 6 prosent

· Annet – 3 prosent

· Vil ikke påvirke julefeiringen – 36 prosent

· Har ikke høye strømpriser – 8 prosent

Mens mange svarer at strømprisene ikke vil påvirke julefeiringen, er det også mange som sier de vil kjøre vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin på nattestid, eller bruke levende lys. Det bekymrer If.

– Du bør være våken når vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin går. Dersom det skulle oppstå brann i hvitevaren, og det kan skje, bør du ikke sove, Det er det lettere å håndtere en slik hendelse i våken tilstand enn om du blir vekket opp i ørska midt på natten av en røykvarsler, sier Sigmund Clementz i If.

– Det kan være et tips å sette på oppvaskmaskinen sent på kvelden, men slik at den er ferdig før du pusser tennene og legger deg. Da er gjerne strømmen en del billigere enn på ettermiddag eller tidlig kveld, sier han.

Også når det gjelder levende lys, må folk passe godt på.

– Levende lys hører med til julen for mange, og det er kjempekoselig. Tenk på at de ikke står slik til at noe annet kan ta fyr, og husk å slukke alle stearinlys når du går og legger deg. Husker du dette, er veldig mye gjort. Mange har dessuten skiftet ut en del av de levende lysene med LED-lys, og etter hvert har disse blitt ganske raffe og virkelighetstro. Men lys med flamme er som sagt koselig, så lenge du passer litt på, sier Clementz.

Mindre forsikringsselskaper: Best på skadehåndtering

Sparebank 1: – Utstyrspresset øker

Frykter at boligeiere utsetter vedlikehold

Mer fra FinansWatch

Skal rekruttere unge talenter til finansbransjen

– Vi ønsker å være den naturlige samarbeidspartneren når selskaper i finanssektoren skal se etter sitt neste talent. Det er attraktivt med et selskap som spesialiserer seg på «talent search» innenfor finanssektoren, ikke bare «den eldre garde», sier fersk leder Fanny Harg i Finanstalenter AS.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch