Tyveri av store kontantbeløp kan utløse hvitvaskingsmelding

Forsikringsselskapet If får fortsatt meldinger om store kontantbeløp som forsvinner etter innbrudd i norske hjem.
Det stjeles fortsatt jevnlig store kontaktbeløp fra norske hjem, sier IF. Mange forklarer beløpene med bruktbilkjøp. | Foto: NTB
Det stjeles fortsatt jevnlig store kontaktbeløp fra norske hjem, sier IF. Mange forklarer beløpene med bruktbilkjøp. | Foto: NTB

Ved rundt hvert tredje boliginnbrudd hvor tyvene finner kontanter, stikker de av med beløp over 10 000 kroner, anslår forsikringsselskapet If.

Selv om det skjer stadig sjeldnere, får If fortsatt inn tyverimeldinger på store kontantbeløp, noen ganger titusenvis av kroner.

– Tyverier av kontanter mellom 50 000 og 100 000 kroner har vi noen ganger i året. Enkelte ganger høyere beløp. En sum på 20 000-30 000 kroner er slettes ikke så uvanlig når tyvene først finner penger, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Voldsom økning i innbrudd

En vanlig forklaring på at folk oppbevarer store pengesummer hjemme, er at de skal brukes til å kjøpe bruktbil.

– Grensen for erstatning ved tyveri av kontanter går ved 10 000 kroner hos If. Høyere beløp enn dette bør du rett og slett ikke ha hjemme, men oppbevare på konto i banken, sier Clementz.

De første seks månedene i år ble det meldt inn 14 000 ulike tyverier på innboforsikringen til forsikringsselskapene, viser bransjetall fra Finans Norge. Det er en økning på 22,6 prosent fra samme periode i fjor. Det ble stjålet verdier for 161 millioner kroner, alt fra kontanter og dyre merkeklær til sykler og hjemmeelektronikk.

Det foreligger ikke statistikk for hvor store kontantbeløp som forsvinner.

– Den store økningen av innbrudd skyldes at koronaperioden med hjemmekontor er over, så det er enklere for tyvene å komme seg inn i tomme boliger. Grensene er også åpne, sier Clementz.

Kan avdekke hvitvasking

Store kontantbeløp kan utløse meldeplikt hos forsikringsselskapene. Norske forsikringsselskaper og banker er pliktige å melde fra til myndighetene dersom det er mistanke om hvitvasking eller terrorfinansiering i et kundeforhold.

– Hos If har medarbeiderne gjennomgått opplæring for å kunne oppdage tegn på hvitvasking. Vi har også egne enheter som jobber spesielt med slik avdekking, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Frykter at boligeiere utsetter vedlikehold

Baastad legger frem sitt åttiende og siste kvartalsresultat for Gjensidige: – Jeg er stolt over å få jobbe i en organisasjon som leverer så godt

Frykter skadevekst med økte strømpriser


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også