Hvalrossen Freya fortsetter å ødelegge båter – vanlig båtforsikring dekker ikke skadene

Politiet opplyser at de har fått inn flere meldinger om hvalrossen Freya som ødelegger båter på Sørlandet.
Foto: Kragerø Brannvesen / NTB
Foto: Kragerø Brannvesen / NTB

For to uker siden ble hvalrossen Freya kjent i hele Norge da hun ødela en småbåt som hun solte seg i. Søndag dukket hun opp ved Kragerøfjorden camping tre kilometer inn Kilsfjorden, det skriver Aust Agder Blad.

Avisen fikk opplyst at hvalrossen skader båtene med tennene når hun trekker seg opp i dem og at båtene er skitten når hun forlater dem.

Politistasjonssjef Øystein Skottmyr ved Kragerø politistasjon opplyser til avisne at politiet får en del meldinger om hvalrossen, men at båteiere som får skader på båtene sine må ta kontakt med forsikringsselskapet.

En vanlig båtforsikring vil ikke dekke ødeleggelser påført av en hvalross. Det bekrefter kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige forsikring til Aust Agder Blad.

– Det er nødvendig med en kaskoforsikring for å få dekket skader som dette, sier Voll.

I Norge observeres hvalrosser vanligvis på Svalbard og de er ikke vanlige sørpå. Biolog og doktorgradsstipendiat Rune Aae ved Universitetet i Sørøst-Norge har fulgt vandringen til hvalrossen Freya over lang tid.

– Dette er akkurat slik hvalrosser er. De kan ligge og døse på land 20 timer, minst. Alt er helt fint med denne, har Aae tidligere uttalt til lokalavisa Kragerø Blad Vestmar.

Nå mener ordfører Grunde Wegard Knudsen (Sp) at nok er nok og vil fjerne dyret, det skriver NRK.

– Jeg har vært opptatt av å finne en løsning. Så får faginstansene vurdere hva som er den beste løsningen. Om det er å prøve å fange Freya og frakte den til hjemlige trakter, eller i verste fall en avlivning, sier ordføreren til rikskringkasteren.

Uklart om hvalross-forsikring

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også