Fremtind har kuttet 3500 tonn CO2 med mobilreparasjoner

I 2021 satte Fremtind seg et mål om å reparere 80 prosent av mobiltelefonene som ble skademeldt fremfor å erstatte dem med nye. Målet ble nettopp passert.
– I fjor satte vi oss som mål å reparere 80 prosent av alle mobilskadene, om lag 40 000 hvert år. De resterende 20 prosentene er enten på havets bunn, stjålet eller så ødelagt at de ikke kan repareres, sier Kristine Falkgård, direktør for bærekraft i Fremtind i en pressemelding.
Falkgård sier Fremtind har spart 3500 tonn CO2 på initiativet, og vil spare tilsvarende mengde hvert år dersom volum og andel reparasjoner holder seg på samme nivå.
– Vi skal redusere klimautslipp og reparere flest mulig mobiler. Samtidig skal kundene få tilbake mobilen i den samme tilstanden den var i før skaden. Da kan vi også holde prisen på forsikring og egenandelen nede, sier Falkgård.
Leverandørmakt
Fremtinds regnestykke er basert på beregninger fra GIAB, et konsulentselskap innen sirkulærøkonomi. Der heter det at å produsere en ny mobil medfører et utslipp på 110 kilo CO2-utslipp, mens en reparasjon typisk medfører 22 kilo CO2-utslipp.
Falkgård mener selskaper som Fremtind, som har stor makt overfor sine leverandører, kan fremtvinge endring på lignende områder, både med tanke på pris og bærekraft.
– Gjennom strategiske innkjøp av varer og tjenester til skadeoppgjør kan vi påvirke tradisjonelle verdikjeder, og bidra til å skape et marked for gjenbruk og reparasjoner, sier Falkgård.
84 prosent av kundene Fremtind har spurt har vært positive til reparasjon når de blir forelagt klimaregnestykket. Uten denne informasjonen er det bare 75 prosent som er positive til reparasjon fremfor ny mobil.
Eika Forsikring endte på samme resultat som i fjor påtross av stort fall i investeringsinntektene
Finanstilsynet: – Ser at det kan være behov for å minne om krav til styremedlemmer