Storebrand bekymret for uføretrend

Storebrands tall viser en utvikling i antall uføre som ennå ikke er plukket opp av NAV. Det gjør konsernsjefen bekymret.
Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand er bekymret for antallet uføre i kjølvannet av pandemien. | Foto: Lise Eide Risanger/Storebrand/PR
Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand er bekymret for antallet uføre i kjølvannet av pandemien. | Foto: Lise Eide Risanger/Storebrand/PR

Storebrands interne tall viser at antallet uføre i Norge fremover kommer til å være vesentlig høyere enn normalt.

– Våre tall, som typisk fanger opp trender før Navs tall for uføre, tilsier at antallet som faller utenfor kommer til å bli ti prosent høyere enn normalen, sier konsernsjef Odd Arild Grefstad til Nettavisen.

NAV regner med at andelen uføre i Norge vil ligge på 11 prosent i fremtiden, noe som i seg selv er svært høyt.

– Det er skyhøye tall og det dobbelte av hva vi ser i et sammenliknbart land som Sverige. Vi ser økende uførhet fra et allerede høyt nivå, sier Grefstad.

Det er ringvirkninger av pandemien som er årsaken ifølge Storebrand. Antallet uføre som har jobbet i førstelinjeyrker gjennom pandemien har en økning i antall uføre etter pandemien. Det samme skjer i yrker hvor mange har vært permitterte i lang tid, som i serveringsyrker.

Storebrands tall er basert på kunder i Liv-delen som har vært sykemeldt eller permittert så lenge at de får arbeidsavklaringspenger (AAP) fra NAV. Personer som får AAP får også utbetalinger fra uføredelen av livsforsikringen sin.

Grefstad ønsker nå at myndighetene og næringslivet legger til rette for at permitterte som vil omskolere seg kommer tilbake i arbeidslivet igjen, ettersom mange av mottakerne av AAP kun er midlertidig uføre, i forsikringsmessig sammenheng.

– Ja, jeg vet at psykiske og fysiske plager materialiserer seg i slike situasjoner. Derfor er det viktig at det finnes et helserelatert spor for oppfølging. Men vi trenger i større grad et arbeidsspor som kan holde deg i form og eventuelt bygge deg opp gjennom opplæring, omskolering, praksisplasser og støtte, sier Grefstad.

Storebrand melder om knalltall for 2021

JBF-konsernsjef: – Blitt flinkere mellom forsikring og bank

Norske forsikringsselskaper løser cybertrusselen ulikt

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også