Ekstremværet Gyda: Skademeldingene strømmer inn

Så langt har Gjensidige Forsikring fått inn nærmere 30 skademeldinger i forbindelse ekstremværet Gyda. Noe av det vanligste er kjellere fulle av vann.
Mye vann i veibanen i Skodje sentrum i Ålesund der grøfter og bekker ikke tar unna vannet som kommer under ekstremværet Gyda. | Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Mye vann i veibanen i Skodje sentrum i Ålesund der grøfter og bekker ikke tar unna vannet som kommer under ekstremværet Gyda. | Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
NTB

Tallene er oppdatert klokka 22 onsdag kveld, opplyser Gjensidige.

Store nedbørsmengder

– Flere av våre kunder har allerede merket de store nedbørsmengdene og snøsmeltingen. Den vanligste henvendelsen er kunder som har fått kjelleren fylt med vann, tilbakeslag fra avløpsnettet og lekkasjer via utette tak og vegger, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

Ifølge selskapet er beløpet for gjennomsnittsskaden for denne typen hendelser mellom 50.000 og 100.000 kroner, men en innredet kjeller kan koste opp mot en halv million kroner å reparere.

Atmosfærisk elv

Voldssommer regnmengder, storm, kjempebølger, mildvær og såpeglatte veier er ingrediensene i hva Gyda har å by på. Ekstremværet har sin forklaring i en såkalt atmosfærisk elv.

– Det er store lokale variasjoner. Torsdag vil bli den mest intense dagen, sier regionsjef i Terje Thuset i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

– Flommene henger litt etter. Flomtoppen kan komme natt til fredag, fortsetter han.

– De høye strømprisene gjør at vi dessverre må øke prisen til forsikringsselskapene

Rapport: Årets ekstremvær kostet mange hundre milliarder 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også