FinansWatch

400 millioner utbetalt for naturskader i 2021

Forsikringsselskapene har utbetalt om lag 400 millioner kroner for skader forårsaket av uvær og andre naturskader i 2021, viser en beregning.

Illustrasjonsfoto. | Foto: COLOURBOX

Beløpet regnes som moderat sammenlignet med tidligere år, fastslår Gjensidige som har gjennomført beregningen basert på statistikk fra Finans Norge.

Det mest kostbare året som det er ført statistikk for, var 2011 da det ble utbetalt 3,1 milliarder kroner i erstatninger. Da førte vinterstormene Dagmar og Berit til mer enn 25.000 skader.

Fjoråret ble preget av det katastrofale leirskredet på Ask i Gjerdrum natt til 30. desember, som alene har utløst utbetalinger på til sammen 800 millioner kroner.

I året som har gått, har de mest kostbare hendelsene vært stormen Frank på Vestlandet og kysten nordover i januar, og stormen på Østlandet i november. Resultatet ble 2.700 skademeldinger med samlede utbetalinger på snaue 150 millioner kroner.

Klimaendringene kommer imidlertid til å føre til flere og større skader i årene som kommer, ifølge en prognose Norsk Regnesentral har laget for forsikringsselskapet. Bare styrtregn alene ventes å føre til en økning i naturskadeerstatninger på 40 prosent i løpet av dette århundret.

– Vi har allerede sett at klimaendringene fører til flere skader, og det blir verre. Vi har heldigvis tid til å gjøre tiltak som kan begrense skadene, men arbeidet må begynne nå, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad.

Fremtind om ny avhendingslov: – Forsikringsbransjen er risikobærerne her

Rapport: Årets ekstremvær kostet mange hundre milliarder

Landkreditts ansatte hospiterer som bønder 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch