FinansWatch

Ida kan utløse tidenes største orkan-regning

Orkanen Ida, som rammet USAs golfkyst i helgen, kan bli den mest kostbare værkatastrofen som har funnet sted, ifølge anslag fra FN.

Orkanen Ida har forårsaket rekordstore skader i sørøstlige USA. Her fra Louisiana. Foto: NTB.

Fire personer er bekreftet omkommet som følge av Idas herjinger, men dødstallet ventes å stige.

I delstatene Louisiana og Mississippi er arbeidet fortsatt i gang med å få oversikt over omfanget.

– Det er sannsynlig at de økonomiske kostnadene kan bli høyere enn det orkanen Katrina sto for, sier Petteri Taalas, leder for FNs meteorologiorganisasjon (WMO).

Taalas viser til at Ida slo ut strømforsyningen til over 1 million strømabonnenter i Louisiana.

Det er 16 år siden Katrina traff den samme delen av landet og forårsaket omfattende ødeleggelser. Katrina ødela store deler av New Orleans og tok livet av mer enn 1800 mennesker og har blitt ansett som den mest kostbare værrelaterte katastrofen i verden til nå.

Taalas mener det vil ta minst én måned før man har full oversikt og kan legge fram et estimat over kostnadene knyttet til Ida.

Mami Mizutori, som leder FNs kontor for kriserisikoreduksjon, tror også at Ida-regningen blir stor.

– Det økonomiske tapet kommer absolutt til å bli ganske så stort, men den gode nyheten er at dødeligheten har vært svært, svært lav, og det er fordi New Orleans og Louisiana har investert i forebygging, sier hun.

Etter Katrina ble det investert om lag 125 milliarder kroner til bygging av flommurer og diker som del av et nytt system for å redusere ødeleggelser fra kommende ekstremvær.

Nær en milliard

Her hjemme har vi jordraset i Gjerdrum friskt i minne. I slutten av juni hadde prislappen for denne naturskaden steget til 900 millioner kroner. Men flere av forsikringsselskapene hadde da ikke regnet ferdig på erstatningsutbetalingene knyttet til skredet.

Til sammenligning kostet storflommen i Gudbrandsdalen i 1995 samfunnet 940 millioner kroner. Den største naturskaden i Norge er imidlertid en orkan som traff Vestlandet i 1992. Den kostet samfunnet over to milliarder kroner, justert for inflasjon.

Sommerflommen i 2011 på Østlandet hadde også en høy prislapp, rundt 200 millioner kroner.

Svært få får godkjent yrkesskader på grunn av Covid-19

Gjensidige: – Vi har satt som mål å reparere skader på en klimavennlig måte

Forsikringsselskaper har betalt ut over 70 milliarder kroner etter flommen i Tyskland 

Mer fra FinansWatch

Tryg inngår forlik i underslagssak

I en underslagssak har Sandberg revisjon, On time regnskap, regnskapskonsulent Johnsgaard og Gjensidige forsikring inngått forlik med Tryg forsikring før saken kom opp i Oslo tingrett.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch