Vær- og naturskader har kostet forsikringsbransjen 30 milliarder

Finans Norges klimarapport 2021 viser at bransjen har utbetalt erstatninger på over 30 milliarder kroner for vær- og naturskader på bygning og innbo. Nesten halvparten av erstatningene skyldes ekstremnedbør eller kraftige regnskyll.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB

De siste ti årene har forsikringsselskapene utbetalt erstatninger på over 30 milliarder kroner for vær- og naturskader på bygning og innbo, viser Finans Norges klimarapport 2021.

Her kommer det også frem at 45 prosent av erstatningene gjelder skader på grunn av ekstremnedbør eller kraftige regnskyll.

– Risikoen for store vær- og naturskader øker. Vi ser dette tydelig på hvordan og hvor skadene rammer, sier direktør for skadeforsikring, Hege Hodnesdal i Finans Norge, i en melding.

Selv om erstatningsbeløpene varierer fra år til år, viser gjennomgangen av vær- og naturskadetallene at vann gjør stor skade hvert eneste år. Hvis en ser skadebildet de siste ti årene er det ifølge Finans Norge vanninntrenging utenfra og stopp i avløp som forårsaker de aller største erstatningene totalt sett.

I tillegg til de materielle forsikringsmeldte skadene, kommer store skader på infrastruktur og andre viktige områder.

– Det er svært viktig å forebygge der vi kan, og myndighetene må sette av nok penger til sikring, varsling og forebygging. Det er både smartere og rimeligere med forebygging enn å reparere etter vær- og naturskader, sier Hodnesdal.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også