Direktør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet: – Minst ett styremedlem bør ha cyber-kompetanse

Sofie Nystrøm, som ble ansatt som direktør i NSM tidligere i år, mener at kompetanse innen cybersikkerhet er like viktig som teknologi og finans.
Sofie Nystrøm ble ansatt som direktør i NSM tidligere i år. | Foto: Terje Pedersen/NTB
Sofie Nystrøm ble ansatt som direktør i NSM tidligere i år. | Foto: Terje Pedersen/NTB

I en sikkerhetsrapport fra Trend Micro oppdaget selskapet hele 126.000 cyber-sikkerhetstrusler i gjennomsnitt per minutt gjennom hele 2020. En økning på 20 prosent fra året før, skriver Dagens Perspektiv, som har tatt en prat med Nystrøm.

– Minst ett styremedlem bør ha cyber-kompetanse. Cybersikkerhet er like viktig kompetanse i et styre som kunnskap om teknologi og finans. Dette er et altfor komplisert felt til at virksomheter kan sette det bort eller delegere det til lavere nivåer, sier Nystrøm til avisen.

Hun presiserer i intervjuet at dette gjelder for absolutt alle, og tror det kan være enkelte selskap som heller ikke ønsker å gå ut med informasjon når man har blitt angrepet av hackere. Hun har også forståelse for dette da et angrep ikke alltid er bra for omdømme eller aksjekursen.

Nordisk samarbeid

De norske finansforetakene har fått kjenne på økningen innen cyber-kriminalitet. I sommer fortalte Anders Hardangen, som er sikkerhetsdirektør i DNB og nestleder i styret til Nordic Financial CERT, at digitale angrep har kommet for å bli.

– De kriminelle har blitt globale og de kan forsøke seg fra hvor som helst i verden. Digitale angrep har kommet for å bli, sa Hardangen til FinansWatch.

Derfor har også Finanstilsynet vært ute og fortalt norske finansforetak at det er lurt å være medlem i Nordic Financial CERT, som jobber samlet for å avdekke og bekjempe angrep på nordiske finansforetak.

– De kriminelle bryr seg ikke om hvilken bank de stjeler fra. De vil bare ha penger. I Nordic Financial CERT hjelper vi hverandre. I noen tilfeller er det DNB som blir angrepet først, og da deler vi informasjonen med de andre bankene, så de kan bygge opp sitt forsvar mot skurkene, sier Hardangen.

Sikkerhetsdirektør i DNB: – En slags katt og mus lek med de kriminelle

Nordic Financial CERT: – De kriminelle bryr seg ikke om hvilken bank de stjeler fra

Både Microsoft og Google måtte endre sine avtaler da de skulle inn i Norge 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også