FinansWatch

Politiet sporer millionbeløp gjennom bitcoin-adresser

Omtrent 2,5 millioner kroner i utbytte fra et bedrageri sprer seg gjennom ulike bitcoin-lommebøker på nettet. Pengesporet håper politiet skal lede dem til gjerningsmennene.

Politiet i Troms sporer utbytte fra et bedrageri gjennom ulike bitcoin-adresser for å finne gjerningspersonene. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

En person i Troms politidistrikt skal har blitt frarøvet 2,5 millioner kroner av svindlere som utga seg for å være investeringsrådgivere. Mannen trodde han ga svindlerne lov til å investere i kryptovaluta for ham, men endte med å gi dem tilgang til pc-en sin og dermed forsvant pengene.

Politiet har fulgt pengene til en bitcoin-adresse, eller såkalt lommebok, hvor de har stått en stund. Nå er pengene fordelt videre på fem andre bitcoin-lommebøker, med verdier for tilsammen 47 millioner kroner i seg, skriver E24.

Troms politidistrikt håper eventuelle nordmenn som mottar bitcoin fra en av disse adressene vil varsle politiet.

– Vi tror hele beløpet på rundt 143 bitcoins stammer fra bedragerier eller andre straffbare handlinger, og anmoder fortsatt aktører som mottar disse midlene om å holde disse tilbake og å kontakte lokalt politi så raskt som mulig, sier politiadvokat Trude Kvanli i Troms politidistrikt.

Å følge et pengespor i blokkjeder er ikke enkelt, i hvert fall ikke å knytte dem til et navn. Men politiet vil likevel forsøke å øke risikoen ved å overføre verdier fra kriminell aktivitet til kryptovaluta.

– Det virker som et større kriminelt nettverk står bak disse bedrageriene, og vi ønsker å gjøre det så krevende som mulig for dette nettverket å fritt disponere disse midlene. Selv om vi anser sannsynligheten som lav, håper vi fortsatt at vi klarer å tilbakeføre verdiene til den fornærmede og avsløre personene som står bak, sier Kvanli.

 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch