Politiet sporer millionbeløp gjennom bitcoin-adresser

Omtrent 2,5 millioner kroner i utbytte fra et bedrageri sprer seg gjennom ulike bitcoin-lommebøker på nettet. Pengesporet håper politiet skal lede dem til gjerningsmennene.
Politiet i Troms sporer utbytte fra et bedrageri gjennom ulike bitcoin-adresser for å finne gjerningspersonene. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Politiet i Troms sporer utbytte fra et bedrageri gjennom ulike bitcoin-adresser for å finne gjerningspersonene. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

En person i Troms politidistrikt skal har blitt frarøvet 2,5 millioner kroner av svindlere som utga seg for å være investeringsrådgivere. Mannen trodde han ga svindlerne lov til å investere i kryptovaluta for ham, men endte med å gi dem tilgang til pc-en sin og dermed forsvant pengene.

Politiet har fulgt pengene til en bitcoin-adresse, eller såkalt lommebok, hvor de har stått en stund. Nå er pengene fordelt videre på fem andre bitcoin-lommebøker, med verdier for tilsammen 47 millioner kroner i seg, skriver E24.

Troms politidistrikt håper eventuelle nordmenn som mottar bitcoin fra en av disse adressene vil varsle politiet.

– Vi tror hele beløpet på rundt 143 bitcoins stammer fra bedragerier eller andre straffbare handlinger, og anmoder fortsatt aktører som mottar disse midlene om å holde disse tilbake og å kontakte lokalt politi så raskt som mulig, sier politiadvokat Trude Kvanli i Troms politidistrikt.

Å følge et pengespor i blokkjeder er ikke enkelt, i hvert fall ikke å knytte dem til et navn. Men politiet vil likevel forsøke å øke risikoen ved å overføre verdier fra kriminell aktivitet til kryptovaluta.

– Det virker som et større kriminelt nettverk står bak disse bedrageriene, og vi ønsker å gjøre det så krevende som mulig for dette nettverket å fritt disponere disse midlene. Selv om vi anser sannsynligheten som lav, håper vi fortsatt at vi klarer å tilbakeføre verdiene til den fornærmede og avsløre personene som står bak, sier Kvanli.

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også