Beste kvartal noensinne for norsk folkefinansiering

De norske folkefinansieringsselskapene formidlet investeringer for 184 millioner kroner i tredje kvartal og bikket dermed «drømmegrensen» 500 millioner kroner samlet over året.
Linn Hoel Ringvoll og Norsk Crowdfunding Forening kan se tilbake på enda et rekordkvartal for norsk folkefinansiering. | Foto: Jörgen Skjelsbæk
Linn Hoel Ringvoll og Norsk Crowdfunding Forening kan se tilbake på enda et rekordkvartal for norsk folkefinansiering. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

– Det er fortsatt høy aktivitet innen både lånefinansiert og aksjebasert crowdfunding, så det ser til at vi kan lande på omtrent en dobling av resultat i 2019, sier Linn Hoel Ringvoll, styreleder i Norsk Crowdfunding Forening til FinansWatch.

I fjor formidlet selskapene i Norsk Crowdfunding Forening lån, egenkapital og donasjoner for 442 millioner kroner – en sum som med god margin er passert allerede etter tre kvartal. Resultat i tredje kvartal på 184 millioner kroner er 84 prosent bedre en samme periode i fjor.

– I volum er det jo det beste kvartalet vi har hatt i Norge, sier Ringvoll.

Eiendomslån dominerer

Mer enn 50 prosent av pengene som er formidlet i tredje kvartal kommer fra eiendomslån. Litt over 100 millioner kroner i eiendomslån ble formidlet i tredje i kvartal, det var mer enn en dobling fra kvartalet før.

Det kan sammenlignes med den andre delen større delen av lånebasert folkefinansiering – bedriftslån. Der var et en marginal økning fra 19,5 millioner til 20,7 millioner kroner fra andre til tredje kvartal i år.

– Jeg tror at covid-19 har bidratt til at det har vært vanskelig å finne «business cases» innen bedriftslån som har hatt en risikoprofil som lar seg prise på en måte som «crowden» vil ta. Jeg tror at veldig mye av det som kunne ha vært bedriftslån i 2020 er blitt til egenkapital og donasjoner fordi risikoen har vært for høy, sier Ringvoll.

– Innen eiendom har det vært litt annerledes. Eiendomsprisene har vært stabile tross covid-19. Der har det vært investeringsvilje og det har vært behov. – Det veksten innen eiendomslån viser, er vel egentlig at det er et reelt «funding gap» innen finansiering av eiendom og at det dekkes av plattformene, legger hun til.

Dipp for aksjebasert finansiering

Aksjebasert folkefinansiering la derimot bak seg et kvartal med beskjedne investeringer. Emisjoner for 22,3 millioner kroner var mer enn 20 millioner mindre enn i kvartalet før.

Det kan imidlertid se ut til at det var en midlertidig nedgang i interessen. De to aksjebaserte folkefinansieringsselskapene Dealflow og Folkeinvest har gjennomført kampanjer for nesten 20 millioner kroner bare i løpet av oktober, og begge selskapene har en god porsjon nye kampanjer på vei inn.

Også donasjoner og belønninger hadde et tregere tredje kvartal, med klart lavere innsamlingstall enn i første halvår. Donasjoner ble redusert med 29 prosent fra andre kvartal og endte på 37,1 millioner, mens belønninger var ned hele 70 prosent fra andre kvartal til 2,6 millioner kroner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også