Kinesisk fintechkjempe sikter mot verdens største børsnotering

Ant Group, selskapet bak Alipay, blir beskrevet som «årtiets deal» i forkant av den den doble børsnoteringen i Hongkong og Shanghai. Målet skal være å selge aksjer for 35 milliarder dollar, drøyt 325 milliarder kroner.
Ant Group-eier Jack Ma gjør seg klar før historiens største børsnotering. | Foto: Thibault Camus/AP/NTB Scanpix
Ant Group-eier Jack Ma gjør seg klar før historiens største børsnotering. | Foto: Thibault Camus/AP/NTB Scanpix

Fintechgiganten Ant Group kontrolleres av Alibaba-gründer Jack Ma. Selskapet er blitt Kinas største betalingsselskap takket være Alipay, som har mer enn 700 millioner månedlige brukere, hovedsakelig i Kina. Alipay-appen tilbyr brukerne alt fra betalingstjenester, lån og forsikringer til reiseservice og matlevering.

Ifølge kilder Bloomberg har snakket med skal Ant ha siktet på en verdivurdering på 250 milliarder dollar. Selskapet skal derimot helt i det siste liten ha økt målet til 280 milliarder dollar, drøyt 2.600 milliarder kroner, skriver det svenske nettstedet Breakit.

Selv om den endelige datoen for børsnoteringen ikke er offentliggjort, er forventningen i finansmiljøet i Hongkong stor.

– I stort sett hver eneste megler og bank prøver å finne frem ekstrafinansiering for sine kunder, slik at de har muligheten for å være med på tildelingen av aksjer, sier Nick Xiao, sjef for det Hongkong-baserte finansforetaket Hywin International til Bloomberg.

– Ant er årtiets deal, sier han.

Tar tilbake rekorden

Det er forventet at Ant Group skal selge aksjer for 35 milliarder dollar, drøyt 325 milliarder kroner. Det vil i så fall gjøre noteringen til den største i verden noensinne. Det nåværende rekorden har den statlige saudiske oljekjempen Saudi Aramco, som solgte aksjer for 29 milliarder dollar, da selskapet gikk på børs i desember i fjor.

Det ville også bety at Jack Ma tar tilbake børsnoteringsrekorden. Før Saudi Aramco gikk på børs var Alibaba verden største notering med 25 milliarder dollar.

Valgproblemer?

Det finnes imidlertid noen hinder før rekorden er på plass. Det første er en godkjenning fra børsen i Hongkong. Den må være på plass i disse dager for at selskapet skal klare å få noteringen i havn før det amerikanske presidentvalget. Prisen på selskapet blir satt en uke før aksjen kan begynne å handles i Hongkong, og et eventuelt kaos rundt presidentvalget vil selskapet ikke ha i den perioden.

På toppen av det har det i USA også begynt diskusjoner om og hvordan det skulle kunne innføres begrensninger for Ant Group og Tencents betalingssystemer. Det er imidlertid ikke alle som tror det vil være et problem.

– Ants forretninger skjer hovedsakelig i Kina og selskapet er selvforsynt. Det er usannsynlig at amerikanske finansielle institusjoner vil bli stoppet fra å gjøre forretninger med Ant, sier Ram Parameswaran, gründer av San Francisco-baserte Octahedron Capital Management til Bloomberg. Selskapet eier aksjer i Alibaba og planlegger å investere i Ant Groups børsnotering.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også