Sparebanken Sogn og Fjordane melder seg inn i rekordklubben

Sparebanken Sogn og Fjordane leverer rekordsterke resultater for 2023. Nå vi banken dele ut en halv milliard i gaver og utbytte til eierne.
PÅ VEI INN I SPAREBANK 1: Administrerende direktør Trond Teigene i Sparebanken Sogn og Fjordane sier banken etter planen blir en del av Sparebank 1-alliansen i løpet av høsten. | Foto: Vidar Helle / Sparebanken Sogn og Fjordane
PÅ VEI INN I SPAREBANK 1: Administrerende direktør Trond Teigene i Sparebanken Sogn og Fjordane sier banken etter planen blir en del av Sparebank 1-alliansen i løpet av høsten. | Foto: Vidar Helle / Sparebanken Sogn og Fjordane

Sparebanken Sogn og Fjordane meldte seg onsdag ettermiddag inn i rekken av banken som har lagt frem rekordsterke resultater for 2023.

Sparebanken fikk et årsresultat på på 847 millioner kroner, og slå dermed den forrige rekorden fra 2021 med over 180 millioner kroner. Resultatet tilsvarer en egenkapitalavkastning på 13,5 prosent, opp fra 10,2 prosent i 2022.

– Dette sikrer kapasitet til å finansiere kundene våre framover, spesielt på næringslivssida. I tillegg gir dette utbytte til de lokale eierstiftelsene, som igjen deler av overskuddet tilbake til lokalsamfunnet, sier administrerende direktør Trond Teigene i Sparebanken Sogn og Fjordane i en pressemelding.

Ser man litt høyere opp i resultatoppstillingen, ser man at banken også for første gang leverer et resultat før skatt på over 1 milliard. Resultat før skatt for 2023 samlet endte på 1.108 millioner kroner, opp fra 779 millioner i 2022.

I årets tre siste måneder endte resultatet på 201 millioner kroner, opp fra 169 millioner i fjerde kvartal 2022. Resultatet tilsvarer en egenkapitalavkastning på 12,1 prosent, opp fra 11 prosent i tilsvarende periode i fjor.

I likhet med bransjen ellers preges regnskapet til sparebanken av en betydelig økning i netto renteinntekter. For året samlet endte disse på 1.466 millioner kroner, opp fra 1.148 millioner i 2022.

I fjerde kvartal kom netto renteinntekter inn på 381 millioner kroner, mot 332 millioner kroner i tilsvarende periode i 2022.

Tar markedsandeler

Sparebanken, som i løpet av året blir en del av Sparebank 1-alliansen, kan vise til utlånsvekst både i privatmarkedet og bedriftsmarkedet. Den samlede veksten ble på 2,8 milliarder kroner. Utlån i privatmarkedet økte med 5,3 prosent, mens utlån til bedriftsmarkedet økte med 2,7 prosent. Det innebærer at banken har økt sin markedsandel gjennom 2023.

Administrerende direktør Trond Teigene mener bankens kunder så langt har klart seg godt gjennom renteøkningene.

– Kundene våre har generelt sett tålt endringene i samfunnet godt, men vi følger kundemassen tett opp, og har fokus på god rådgivning, sier Teigene i pressemeldingen.

Han beskriver aktivitet i det lokale næringslivet som god, men mener det også knytter seg spenning til aktiviteten og investeringene i enkelte bransjer fremover.

Banken følger næringslivet i Sogn og Fjordane tett, og vi vurderer at bedriftene i regionen samlet sett er godt rustet til å møte et mer usikkert makrobilde, sier Teigene. 

Deler ut 507 millioner

Ifølge bankens kvartalsrapport planlegger styret å legge frem et forslag til generalforsamlingen om å dele ut 507 millioner kroner i utbytte og gaver. Av dette er 487 millioner kroner tiltenkt eierne av bankens egenkapitalbevis, mens resten - 20 millioner kroner - foreslåes utdelt som gaver. Utbyttegraden vil med dette ligge på 60 prosent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også