Undersøkelse: 1 av 3 sier rentehevinger går ut over psyken

I en nasjonal undersøkelse svarer hver tredje nordmann at rentehevinger og inflasjon tynger dem mentalt. De yngre er de som kjenner det mest. 
Diana Peters, markedssjef i Bank2. | Foto: Bank2
Diana Peters, markedssjef i Bank2. | Foto: Bank2

Infact har gjennomført en nasjonal spørreundersøkelse på vegne av refinansieringsbanken Bank2 i etterkant av siste renteheving. Der svarer en av tre spurte at rentehevinger og inflasjon påvirker psyken deres. 

– Det siste året har det vært mye fokus på hvordan lommeboka påvirkes av den økonomiske utviklingen, men vi vet at privatøkonomi og psykisk helse også henger sammen. Når 1 av 3 sier at rentehevinger og inflasjon går utover psyken, og hver fjerde sier de blir deprimerte av å tenke på sin egen privatøkonomi er det grunn til å være bekymret, sier Diana Peters i Bank2 i en pressemelding.

Blant de spurte som er mellom 18 og 29 år svarer 48 prosent at rentehevinger og inflasjon går ut over psyken. 44,3 prosent sier de er bekymret for om de vil klare å betale regningene sine det neste året. For alle aldersgruppen er tallet 26,6 prosent. 

– I 2008, da styringsrenten sist var på samme nivå som i dag, var disse respondentene mellom tre og 14 år gamle. For disse har normalen vært boliglånsrenter rundt 2 prosent, så når styringsrenten er mer enn firedoblet på et år og inflasjonen går i taket er det vondt å se at det påvirker de unges psyke såpass hardt, sier Peters.

Forskere har i flere studier vist at økonomiske problemer er den største, eller nest største, bidragsyteren til svekket livskvalitet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også