Kommentator anbefaler Danske Bank å selge den norske filialen

En finanskommentator i den danske avisen Børsen mener det vil være god butikk for Danske Bank å selge unna person- og bedriftsvirksomheten i Sverige og Norge.
Arkivbilde. Danske Banks hovedkontor i Trondheim. | Foto: Magnus Eidem
Arkivbilde. Danske Banks hovedkontor i Trondheim. | Foto: Magnus Eidem

Finanskommentator Per Grønborg i den danske næringslivsavisen Børsen skriver i en kommentar at Danske Bank kan bli mer lønnsom ved å selge unna virksomhetene for banktjenester mot person- og bedriftsmarkedet i Sverige og Norge.

Kommentaren er basert på en analyse Grønborg gjorde i 2021, da han var analytiker i SEB. Med et bakteppe preget av problemer og en mulig stor bot hengende over hodet mener Grønborg at bankens aksjonærer vil kreve verdiskapning neste år.

Norge dårligst

Ifølge analysen har Danske Banks norske virksomhet levert en egenkapitalavkastning i underkant av 8 prosent i snitt mellom 2017 og 2020. I samme periode leverte sammenlignbare banker i Norge en avkastning på 13 til 15 prosent.

I Sverige er avkastningen høyere, i snitt 11 prosent, men der ligger sammenlignbare konkurrenter enda høyere i avkastning, mellom 13 og 20 prosent.

Også gebyrinntektene og rentenettoen er lavere i Norge enn i bankens virksomheter i Danmark og Sverige.

Finanskommentator og tidligere analytiker Per Grønborg.
Finanskommentator og tidligere analytiker Per Grønborg.

Markedsverdi over bokført verdi

Analysen konkluderer med at dersom Danske Bank selger bankvirksomheten i Norge vil markedsprisen ligge 1,2 ganger over den bokførte verdien. Virksomheten vil også kunne bidra til bedre lønnsomhet for en norsk kjøper.

Et salg av både norsk og svensk virksomhet vil senke inntektene med om lag 15 prosent, men kapitalen kan brukes til å kjøpe tilbake en tredjedel av konsernets utestående aksjer, som vil resultere i en økning i resultat per aksje med 25 prosent.

For ordens skyld, Grønborg tar forbehold om at han ikke har hatt innsyn i bankens interne regnskaper med alle detaljer om den svenske og norske virksomheten.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også