Lånegaranti til næringslivet er godkjent

Regjeringen innfører lånegarantiordning for næringslivet som vil gi bankene redusert risiko på utlån.
Næringsminister Jan Christian Vestre. | Foto: Øyvinn Myge/Nærings- og fiskeridepartementet
Næringsminister Jan Christian Vestre. | Foto: Øyvinn Myge/Nærings- og fiskeridepartementet

Regjeringen innfører en lånegarantiordning for næringslivet som følge av de høye strømprisene. Ordningen er vedtatt av Stortinget og godkjent av EFTAS (Det europeiske frihandelsforbund) overvåkningsorgan ESA, og er operativ fra i dag, skriver nærings- og fiskeridepartementet i onsdag.

Lånegarantiordningen gjør at banker får redusert risiko knyttet til utlån ved at Eksfin garanterer for opptil 90 prosent av lånebeløpet som bedriftene mottar.

– Det er med stor glede jeg kan annonsere at vi nå er klar til å motta søknader til lånegarantiordningen. Med denne ordningen skal vi bidra til at strømintensive bedrifter, som har likviditetsproblemer som følge av de høye strømprisene, lettere kan få hjelp av banken sin, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Hver bank skal inngå en avtale med Eksfin, mens bedriftene forholder seg til sine banker. Ordningen er midlertidig og vil vare ut mars 2023.

Bankene skal i sin vurdering av lånesøknader vektlegge at bedriften som mottar lån ville klart å bære strømkostnadene under normale markedsforhold, uten de ekstraordinært høye strømprisene. Bedriften som søker må ha minst 3 prosent strømintensitet første halvår 2022.

Ordningen gjelder for lån innvilget innen utgangen av mars 2023.

Investorgruppe tapte milliardsak mot Thomas Borgen: «Vi er skuffet over dommen»

Sterk utlånsvekst i privatmarkedet for Sandnes Sparebank etter navnebytte: – Konseptet vårt har nok fylt et tomrom i markedet

Frende: – Epsi er eksamen for oss

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også