Dømt for heleri og hvitvasking av 7,3 millioner

En 31 år gammel mann dømmes til fengsel for grovt heleri og hvitvasking. Dommen fremhever at midlene er overført gjennom flere finansinstitusjoner.
DØMMES: Oslo Tingrett dømmer mann for fengsel i 3 år og 3 måneder for grovt heleri og hvitvasking. | Foto: Jil Yngland/NTB
DØMMES: Oslo Tingrett dømmer mann for fengsel i 3 år og 3 måneder for grovt heleri og hvitvasking. | Foto: Jil Yngland/NTB

Mannen dømmes i Oslo tingrett til fengsel i 3 år og 3 måned og inndragning for grovt heleri og hvitvasking av utbytte av straffbare handlinger med over 7,3 millioner kroner, samt dokumentforfalskning. Deler av utbyttet stammer fra koronamidler.

Om lag 2,9 millioner kroner stammer fra lønnskompensasjonsordningen, som var ment å komme næringslivet til gode. Det har Oslo tingrett vektlagt i skjerpende retning, melder Økokrim.

Overført gjennom finansinstitusjoner

Tingretten har idømt inndragning av blant annet kryptovaluta som i dag er verdt cirka 4 millioner kroner. Kryptovalutaen er utbytte av straffbare handlinger og ble beslaglagt av Økokrim hos en utenlandsk vekslingstjeneste for kryptovaluta.

I dommen fra Oslo tingrett, fremheves det at «midlene er overført gjennom flere finansinstitusjoner, mange konti, ulike kryptovekslere, i en mengde transaksjoner. Opplegget synes rigget for å hindre transparens og oppdagelse, og har vanskeliggjort avdekkingen av forholdene.»

– Denne saken er et eksempel på at transaksjoner i kryptovaluta kan spores av politi- og påtalemyndighet og beslaglegges og inndras, til tross for at kryptovaluta er desentralisert og kan oppbevares på anonyme adresser, sier politiadvokat Linn Elise Gjems-Onstad i en pressemelding.

Av samfunnsskadelig karakter

Det at de straffbare handlingene er begått ved omfattende misbruk av andre identiteter, og at man har gått inn for å hindre transparens og vanskeliggjort avdekkingen av forholdene, blir også vektlagt av Oslo tingrett.

I dommen legges det vekt på at «slik type kriminalitet som tiltalte domfelles for i denne saken er av svært samfunnsskadelig karakter, og det er av allmennpreventive grunner viktig å reagere strengt på slik adferd.» Dommen er ikke rettskraftig.

Saken er en del av Økokrims satsing på å avdekke bedragerier og hvitvasking/heleri av utbytte som stammer fra støtteordninger innført under covid 19-pandemien.

Thomas Borgen frifunnet i milliardsak

Svindleres straffeutmåling skal behandles av Høyesterett

Bank krever over 40 millioner kroner i erstatning fra advokat

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også