Banker blir strengere på mellomfinansiering

Bankene ser nå nøyere på kunder som ønsker mellomfinansiering, skriver E24.
TETTERE DIALOG: Økt usikkerhet har ført til at Danske Bank ser behovet for tettere dialog med kundene knyttet til deres økonomi, forteller kommunikasjonsdirektør Øystein Andre Schmidt. | Foto: Foto: Danske Bank/Sturlason
TETTERE DIALOG: Økt usikkerhet har ført til at Danske Bank ser behovet for tettere dialog med kundene knyttet til deres økonomi, forteller kommunikasjonsdirektør Øystein Andre Schmidt. | Foto: Foto: Danske Bank/Sturlason

Ifølge Eiendom Norges siste tall tok det i september 29 dager å få solgt en bolig i Norge. Ofte benytter boligselgere, som har kjøpt bolig før de selger sin forrige, seg av mellomfinansiering. Det vil si at man har lån på to boliger.

– Vi ser nå at dialogen må være enda tettere, og at vi må utvide rekkevidden av det vi ser på med hensyn til realkausjonister og medlåntagere, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Andre Schmidt i Danske Bank til E24.

Han mener at det ikke er noen tvil om at usikkerheten har økt.

– Det fører blant annet til at vi ser at vi må ha enda tettere dialog med kundene knyttet til deres økonomi, for å forstå hvilken økonomisk situasjon de står i, sier Schmidt, og legger til at det ikke lenger er sånn at finansbevis som var gyldige for tre-fire måneder siden, enkelt kan fornyes i banken.

Stigende utgifter, inflasjon, strømpriser og rentehevinger har resultert i at bankene nå må vurdere finansbevisene grundigere og oftere enn for en liten stund tilbake.

– En annen bieffekt er at vi nå i større grad må gå i dialog med realkausjonister og medlåntagere. Når den som har fått hjelp av en kausjonist til et boligkjøp får en økonomisk situasjon som innenfor kort periode har endret seg betraktelig, så plikter vi som bank å se til at de som har hjulpet til med lånet er klar over at det kan få konsekvenser for dem, sier Schmidt til E24.

Obos Banken merker nedkjølingen i salget av nye boliger

Berggreen om innstramming i fleksibilitetskvoten: – Ekstremt samfunnsfiendtlig

– Mange syns uforutsigbarheten er det tøffeste

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også