Konkurshopp på over 20 prosent i oktober

Konkurs- og inkassoveksten fortsatte i oktober for norsk næringsliv, viser tall fra Fair Group.
BEKYMRET: – Inkassodataene vitner om at vi går en trøblete høst og vinter i møte, sier Christian Aandalen, daglig leder i Fair Group. | Foto: Fair Collection
BEKYMRET: – Inkassodataene vitner om at vi går en trøblete høst og vinter i møte, sier Christian Aandalen, daglig leder i Fair Group. | Foto: Fair Collection

I oktober måned gikk 296 selskaper konkurs i Norge, over 21 prosent flere i oktober i fjor.

– Vår forventning fra i sommer om sterk konkursvekst i Norge slår inn også i oktober. Det bekymrer at konkursene blir større og mer alvorlige. Samtidig vitner inkassodataene om at vi går en trøblete høst og vinter i møte, sier Christian Aandalen, daglig leder i Fair Group, i en pressemelding.

– Gir grunn til bekymring

Antall saker som går til inkasso er som regel en tidlig indikator på økonomiske utfordringer for næringsliv og husholdninger. Fair Collections inkassodata viser sterk vekst for begge grupper. Så langt i år er antallet inkassosaker registrert på norske husholdninger opp nesten 36 prosent.

– Dette gir grunn til bekymring, spesielt fordi de store rentehevingene akkurat har begynt å slå inn på husholdningens økonomi, sier Aandelen.

Oslo og Viken stod for omtrent 45 prosent av konkursene i Norge i oktober, spesielt sterk var veksten i hovedstaden med 48 prosent.

Forventer fortsatt vekst

De store rentehevingene i høst slår inn i lommeboken til norske husholdninger nå i november, påpeker Fair Group videre.

– Dette er den viktigste kostnadskomponenten for norske husholdninger, og vi venter at renteøkning og energikrise vil føre til en videre sterk vekst i misligholdte regninger. Problemer i husholdningene fører til videre utfordringer i næringslivet. Selv om kredittveksten og forbrukslånsveksten ble redusert noe i tredje kvartal, er det samlet gjeldsnivået svært høyt i norske husholdninger. De viktigste indikatorene peker på fortsatt sterk vekst i inkassosaker og konkurser.

Konkursoppgang på 11 prosent i år

DNB følger ekstra godt med på utsatte bransjer

Reagerer på målrettet reklame mot Nav-ansatte i sosiale medier

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også