Kompetansedugnad for økt kunnskap om KI i arbeidslivet

Finansforbundet, Negotia og NITO lanserer nå, sammen med Digital Norway, en digital veiviser om ansvarlig bruk av kunstig intelligens (KI) på jobben.
DUGNAD: Kompetansedugnad mellom Monica Paulsen, forbundsleder i Negotia, Trond Markussen, president i NITO, Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet og Dragana Trifunovic, leder for strategi og organisasjonsutvikling i Digital Norway. | Foto: Finansforbundet
DUGNAD: Kompetansedugnad mellom Monica Paulsen, forbundsleder i Negotia, Trond Markussen, president i NITO, Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet og Dragana Trifunovic, leder for strategi og organisasjonsutvikling i Digital Norway. | Foto: Finansforbundet

I Norge har det vært mye fokus på GDPR, personvern og forbrukerrettigheter. Nå mener de tre fagforbundene; Finansforbundet, Negotia og NITO, at det er på tide å sette fokus på bruk av kunstig intelligens i norsk arbeidsliv.

– Det må bli større bevissthet om mulighetene for datafangst og kunstig intelligente verktøy, nå som stadig flere bedrifter tar i bruk teknologien, er budskapet fra fagforeningslederne Trond Markussen, president i NITO, Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet og Monica Paulsen, forbundsleder i Negotia.

Vil unngå fallgruver

De påpeker videre at selv om kunstig intelligens er tatt i bruk i store deler av norsk arbeidsliv, er de færreste klar over mulighetene og konsekvensene teknologien har for dem.

– Vi håper veiviseren om kunstig intelligens på jobb kan bidra til økt kunnskap om hvordan KI kan tas i bruk på en tillitsverdig måte, slik at vi unngår fallgruver og negative konsekvenser som overvåking, diskriminering og inngrep i personvernet, sier de tre lederne i en pressemelding.

Veiviser

Veiviseren «Kunstig intelligens på arbeidsplassen: Etikk, ansvar og verdiskaping» - i tillegg til en podkast med samme tema - er gratis og tilgjengelig for alle. Den retter seg spesielt mot ansatte, tillitsvalgte og ledere som ønsker å lære mer om teknologien, mulighetene og risikoene ved kunstig intelligente systemer.

Finansforbundet, Negotia og NITO representerer over 150 000 medlemmer i finans, teknologi og privat sektor.

Mener banker kan dele mer data: – Man må selv gjøre vurderinger for å oppfylle lovens forpliktelser

Sparebanken Sør om AML: – Vi skulle ønske at vi fikk litt mer drahjelp fra det offentlige

Regjeringen jobber med e-ID uten å ha tatt kontakt med finansbransjen: – Kommer nok en henvendelse fra Finans Norge

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også